Tiesitkö tätä Finlandia-marmeladeista?
Suosikkimarmeladien valmistustapa ja nimikin on vuosien saatossa vaihtunut, mutta tietyistä perinteistä pidetään edelleen kiinni.
Marmeladit kuuluvat monella suomalaisella joulunviettoon. Suosituimpien marmeladituotteiden joukkoon lukeutuvat tietysti pitkän historian omaavat Vihreitä kuulia- ja Finlandia-marmeladit.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu Finlandia-marmeladien mielenkiintoisesta historiasta. Tiesitkö, että marmeladien alkuperäinen muoto ei ollut pyöreä, vaan aikoinaan makeiset tehtiin hedelmän tai marjan muotoisiksi?
Kruunajaismarmeladeista Finlandiaksi
Aina makeisten nimi ei myöskään ole ollut Finlandia, vaan vuoteen 1948 asti marmeladeja kutsuttiin Kruunajaismarmeladeiksi. Vuonna 1902 näitä hedelmämarmeladeja lähetettiin Englannin tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin. Puiseen marmeladeja sisältävään "kruunajaisrasiaan" oli painettu tarkka jäljennös kuninkaan kruunusta.
Lue myös: Kuningas Charles saa kruunajaislahjan Suomesta – näitä suosikkimakeisia Fazer lähettää brittihoviin
Vuonna 1947 Kruunajaismarmeladeja lähetettiin puolestaan häälahjaksi prinsessa Elisabetille, tulevalle kuningattarelle.
Vaikka marmeladien valmistustapa ja nimikin on vuosikymmenten saatossa vaihtunut, tietyistä perinteistä ei ole luovuttu.
Katso yllä olevalta videolta, miten marmeladit nykypäivänä pakataan Fazerin tehtaalla Lappeenrannassa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"