Muistatko vielä? Tältä Fazerin Finlandia-marmeladit näyttivät ennen – nimikin vaihtui
Useiden suomalaisten joulusesongin suosikkimakeisia ovat Finlandia-marmeladit. Perinteisiä marmeladeja on valmistettu jo yli sadan vuoden ajan, mutta vuosien saatossa niiden ulkonäkö on muuttunut varsin paljon.
Finlandia-marmeladien alkuperäinen muoto ei ollut pyöreä, vaan aikoinaan makeiset tehtiin hedelmän tai marjan muotoisiksi.
– Finlandia-marmeladien alkuperäinen hedelmämuoto vaati paljon fyysisestikin raskasta käsityötä. Marmeladin valmistustekniikka oli vielä 1950-luvulla varsin alkeellista. Tuotteet valettiin metallimuotteihin, joita pidettiin palojen irrottamisen helpottamiseksi lyhyen aikaa jääkaapissa. Irrottaminen muoteista tapahtui yksitellen haarukalla, kertoo Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola.
Kuormittava ja hidas irrottaminen johti siihen, että hedelmänmuotoiset Finlandia-marmeladit muuttuivat 1990-luvun loppupuolella nykyisin tutuiksi kuuliksi.
Vuodesta 2000 lähtien marmeladien muotista irrottaminen on tapahtunut automaattisesti. Kaksi levyä, joihin on valettu puolipallot, painetaan vastakkain, ja näin syntyneet pallot irrotetaan koneellisesti.
– Marmeladin muotoon liittyvää muutosta lukuun ottamatta suurimmat muutokset ovat tapahtuneet pakkauksissa; niitä on vuosien varrella ollut paljon eri näköisiä, Eerola kertoo.
Kruunajaismarmeladit muuttuivat Finlandia-marmeladeksi
Aina makeisten nimi ei ole ollut Finlandia, vaan vuoteen 1948 asti marmeladeja kutsuttiin Kruunajaismarmeladeiksi. Vuonna 1902 hedelmämarmeladeja lähetettiin Englannin tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin. Puiseen marmeladeja sisältävään "kruunajaisrasiaan" oli painettu tarkka jäljennös kuninkaan kruunusta.
Vuonna 1947 taas Kruunajaismarmeladeja lähetettiin häälahjaksi prinsessa Elisabetille, tulevalle kuningattarelle.
Miksi nimi muutettiin 1940-luvun lopulla?
– Syytä voimme tänä päivänä vain arvailla. Vanhassa makeisrasiassa sana Finland oli näkyvällä paikalla, kun taas sanaa Kruunajaismarmeladi ei rasian kannessa ollut ollenkaan, Eerola kertoo.
Alun perin Finlandia-makeisia valmistettiin Helsingissä Tehtaankadulla. Matka on vienyt valmistuksen sen jälkeen Vantaalle, Ranualle ja lopulta vuonna 1999 Lappeenrantaan, jossa marmeladimakeiset valmistetaan edelleen.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kurpitsapiirakka
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
MasterChef Suomi: Syksy lautasella, Pilvin resepti