Suomalaisia yhdistää kaksi kammoa. Traumaattiset kokemukset koulun kanaviillokista ja tillilihasta. Tein viikon sisään molempia ja ihastuin kumpaankin. Saman olisi tehnyt varmasti moni muukin. On todella sääli, että kaksi upeaa ruokaa on onnistuttu pilaamaan niin täydellisesti usean sukupolven ajan, vaikka koulun keittäjien työtä suuresti arvostankin. Nyt tillilihasta on kuulemma luovuttu kouluissa kokonaan.
Yritin miettiä syitä näihin "keittiömurhiin" ja totesin sen liittyvän ainoastaan kastikkeen liisterimäiseen koostumukseen ja makujen pistävyyteen. Mutta räkäkastike on väärin tehty ja pistävyys väärin maustettu. Hyvistä raaka-aineista, peruskokkaustaidolla tehtynä ruokalajit eivät olisi ikinä nousseet kansalaisia yhdistäviksi puheenaiheiksi. Kyseessähän on vain kermainen, tillillä maustettu kastike. Tillilihan mainitseminen herätti Sivumaun Facebook-sivulla välittömästi vilkkaan keskustelun. Varsin moni tunnusti pitävänsä siitä. Monella se herätti melkeinpä runollisia kammotuksen kuvaelmia. Tässä on ruoka, joka ei jätä ketään kylmäksi. Ohjeen mukaisesti tehtynä väitän, että moni kääntyy kannassaan täydet 180 astetta. Vaimo sanoi tillilihani olevan top vitosessa kaikista kokkaamistani ruoista kautta aikain. Kehoitankin pääsemään lapsuuden traumoista eroon mitä herkullisimmalla tavalla, kokkaamalla itse tillilihaa. On tietty eri asia, jos ei uskalla. ;)
Lisukkeena toimii parhaiten peruna eri muodoissaan. Itse tein muusia, johon survoin mukaan lihan haudutusliemessä olleet kasvikset. Lisäksi kylkeen vihreitä papuja. Vaihtoehtona käy myös riisi, ohra, pasta ja keitetyt kasvikset.
MIKÄ RUOKAJUOMAKSI? Mielenkiintoinen hanke oli myös ruokajuoman löytäminen ruokalajille. Minulla ei ollut pienintäkään käryä, millaista viiniä tillilihan kanssa voisi nauttia. Alkon henkilökunnalla meinasi sormi mennä myös suuhun, mutta hienoisella epävarmuudella hyllystä suositeltiin tuhdimpaa Beaujolais'ta, Joseph Drouhinin Moulin-à-Ventiä. En tiedä, onko kyseiselle ruoalle edes olemassa täydellistä makuparia, mutta tämä toimi varsin hyvin. Hillityt tanniinit ja tarpeeksi happoja kermalle. Facebookissa ehdotettiin myös Alsacen Rieslingiä, Côtes du Rhônea, Grüner Veltlineria sekä myös helpommin nappiin osuvaa olutta.
TILLILIHA
neljälle
1 kg naudan lapaa tai rintaa
1 porkkana, pilkottuna
0,5 valkosipulinkynsi
10 kokonaista valkopippuria
1 rkl fenkolinsiemeniä, jauhettuna
1 tl timjamia
pala juuriselleriä, pilkottuna
1 sipuli, pilkottuna
0,5 purjoa, pilkottuna
2 laakerinlehteä
suolaa
Kastike:
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 salottisipuli, hienonnettuna
1 tl piparjuurta raastettuna
0,5-1 punttia tilliä maun mukaan
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
Siisti lihasta ylimääräiset kalvot ja rasvat. Laita liha kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä sen verran, että se peittyy. Laita hiljalleen kiehumaan ja kaavi pinnalle nousevaa vaahtoa pois sitä mukaa, kun sitä ilmestyy. Mausta suolalla. Kun vaahto on kuorittu, lisää mukaan kasvikset ja mausteet. Anna muhia matalalla lämmöllä 2-3 h.
Nosta liha pois kattilasta ja kuutioi se parin kolmen sentin palasiksi. Siivilöi liemi. (Hyödynsin hautuneet kasvikset perunamuusissa.)
Tee kastike. Sulata kattilassa voi keskilämmöllä. Kuullota sipulia muutama minuutti. Ripottele mukaan vehnäjauhot ja sekoita se voihin. Kypsennä hetki jauhoja, mutta älä ruskista. Kippaa mukaan hiljalleen lihan keitinliemeä noin 5 dl koko ajan sekoittaen, ettei paakkuja pääse syntymään. Lisää mukaan piparjuurta. Hauduta hetki ja maista. Sekoita mukaan kerma ja tilli. Anna hautua vielä hetki, maista ja säädä erityisesti tillin voimakkuus mieleiseksi. Lisää mukaan lihapalat. Kiehauta ja tarjoile lisukkeen kera.