Lihapullasarja kurvaa muinaisten bloggauksien pariin ja nappaa sieltä mukaan kyytipoikaa palleroille. Itänaapurin puolelta kouraan tarttui keittiönkaappiin kunnon vodkaa. Yhdessä tillin ja kermakastikkeen kanssa saadaan aikaiseksi suomalaiseen suuhun sopiva, mutta extra-puhdilla varustettu soosi lihapullille. Tillilihaa tämäkin ja hyvää sellaista. Tein soosin pasta kylkeen, mutta parhaimmillaan kokonaisuus toimii pottumuusin kera. Annokseen varmaan sopisi kruunuksi puolukkahilloa.
Lihapullataikina
400 g sika-nautaa
1 sipuli hienoksi silputtuna
1 kananmuna
viipale vaaleaa leipää hienonnettuna tai 50 g korppujauhoja
1/2 dl kermaa tai maitoa
suolaa ja pippuria
2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna esim. tilliä ja persiljaa
voita ja öljyä paistamiseen
Sekoita ainekset hyvin keskenään. Pyörittele niistä yksi 3 cm kokoinen koepallo. Paista, maista ja mausta sen perusteella lopputaikina mieleiseksesi. Laita lopputaikina jääkaappiin tekeytymään tunniksi. Pyörittele sitten taikinasta em. kokoisia lihapullia. Kuumenna pannu ja laita siihen voita ja öljyä. Paista pullat ja laita ne sivuun.
Tilli-vodka-kermakastike
1,5 dl kermaa
3-4 dl lihalientä
8 cl vodkaa
2-4 rkl hienonnettua tuoretta tilliä maun mukaan
1 rkl vehnäjauhoja
30 g voita
suolaa ja pippuria
Laita voi kuumalle pannulle ja kaada sekaan vehnäjauho koko ajan vatkaten, jotta saat tasaisen suurusteseoksen. Kaada sekaan kerma, lihaliemi, 4 cl vodkaa ja 2 rkl tilliä. Sekoita koko ajan, ettei kastike jämähdä tai pala pohjaan. Anna koostumuksen hiukan tiivistyä ja maista. Mausta mieleiseksesi suolalla, pippurilla ja tillillä. Kippaa lihapullat mukaan ja hauduttele keskilämmöllä 10 min. Sekoittele, ettei kastike pääse palamaan pohjaan. Kaada loput 4 cl vodkasta pari minuuttia ennen loppua. Alkoholi kyllä kiehuu pois.
Tarjoile lihapullakastike perunamuusin, keitettyjen perunoiden tai spaghetin kera. Koristele tillillä.