Totuus viljoista: Kannattaako gluteenittomaan ruokaan todella vaihtaa?

leipää
Gluteeniton ruoka ei ole automaattisesti sen terveellisempää kuin gluteiinia sisältävä. Shutterstock

Gluteenittomuudesta on tullut trendi, jota seuraavat myös ihmiset, jotka eivät sairasta keliakiaa.

Women's Health kysyi ravitsemusterapeuteilta, onko gluteeniton ruoka gluteenia sisältävää ruokaa terveellisempää?

Keliaakikoille gluteeniton ruokavalio on ehdoton, mutta mikäli et sairasta keliakiaa tai sinulla ei ole muuta syytä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, ei gluteenittomaan trendiin tarvitse hypätä suin päin mukaan.

– Yksi suurimmista ongelmista, mihin olen viime vuosina törmännyt, on se, että ihmiset vaihtavat pastansa ja keksinsä gluteenittomiin versioihin luullen sen olevan hyväksi, sanoo ravitsemustieteilijä Isabel Smith New Yorkista.

Smithin mukaan ihmisten pitäisi kiinnittää enemmän huomiota valitsemiinsa tuotteisiin. Hän varoittaa joidenkin gluteenittomien tuotteiden sisältävän turhaa roskaa gluteiinia sisältäviin verrattuna. Siksi tuoteselosteiden lukeminen on tärkeää.

– Gluteenittomat tuotteet ovat usein paljon kalliimpia ja sisältävät enemmän energiaa, sokeria ja rasvaa, väittää myös San Diegossa työskentelevä ravitsemustieteilijä Elizabeth Shaw.  

Terveellisiäkin gluteenittomia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy ja runsaasti. Esimerkiksi kvinoa, amarantti, täysjyväriisi, ohra ja bulgur ja ohra ovat terveellisiä, lukuisia kivennäisaineita ja mineraaleja sisältäviä vaihtoehtoja lautaselle.

Automaattisesti kuitenkaan gluteeniton versio jostain ruoasta ei ole sen terveellisempi kuin gluteiinia sisältävä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.