Kuinka monta kananmunaa on terveellistä syödä? Parantaako sipuli tulehduksia? Lue totuus kymmenestä vallitsevasta myytistä ja hämmästy.
Meillä kaikilla on ruokaan liittyviä uskomuksia. Myytit voivat elää niin voimakkaina, että niiden kumoamiseen tarvitaan lukuisia tutkimuksia ja tieteellisiä kokeita. Uskotko sinä näihin myytteihin?
Valkosipuli parantaa korvatulehduksen
On olemassa paljon vinkkejä siihen, kuinka valkosipulin pitäminen korvassa parantaa korvatulehdukselta. Yksi myytti kertoo, että puhdistamalla korvan valkosipulisessa vedessä torjut tulehduksen nopeasti. Ei ole kuitenkaan olemassa tieteellistä perustetta sille, miksi juuri valkosipuli toimisi hyvänä hoitokeinona. Sipulit sisältävät antibakteerisia ainesosia, mutta valkosipuli ei ole se keino, jota lääkärit suosittelevat. Päinvastoin, valkosipuli voi ärsyttää korvakäytävän herkkää kudosta ja aiheuttaa poltetta.
Light-tuotteet aiheuttavat syöpää
Light-tuotteiden terveellisyys on yksi suurimmista keskustelunaiheista ja ruokamyyteistä. Kuitenkin lähes kaksikymmentä suurta tieteellistä tutkimusta osoittaa, että erilaisten makeutusaineiden, erityisesti aspartaamin, yhteyttä syöpiin ei ole voitu todistaa. Yksi syy tähän on myös se, että kuluttamamme määrät ovat suhteellisen pieniä. Voit hyvillä mielin juoda makeutusaineilla makeutettuja limuja, mieluummin kuin sokeria ja kaloreita sisältäviä versioita. Kuten ruoan suhteen muutenkin, kohtuus on tärkeää pitää mielessä myös limuja juodessa.
Kananmunat nostavat kolesterolia
Oletko aina miettinyt sitä, kuinka paljon kananmunia oikeastaan onkaan terveellistä syödä? Kananmunien uskotaan nostavan veren kolesterolipitoisuutta, sillä kananmunat ovat yksi kaikkien aikojen kolesterolirikkaimmista elintarvikkeista. Mutta tosiasia kuitenkin on, että ruoasta saatavan kolesterolin määrällä ei ole osoitettu olevan vaikutus veren rasva-arvoihin. Kehomme tuottaa itse suurimman osan kolesterolista. Nykyään lääkärit suosittelevat kananmunien syömistä myös niille, joilla kolesteroli on koholla.
Syömisen jälkeen ei kannata uida
Kaikki me olemme lapsena kuulleet, että uiminen syömisen jälkeen on vaarallista, mutta miksi? Professori Stephan Rössner uskoo myytin syntyneen siitä, että aterioinnin jälkeen verenkierto keskittyy suurilta osin ruoansulatukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että verta ei riitä yhtä paljon lihasten toimintoihin. Uiminen raskaan aterian jälkeen voi itse asiassa aiheuttaa kramppeja verenkierron keskittyessä ruoansulatukseen. Vältä siis uimista puoli tuntia aterioinnin jälkeen. Ihan oikeasti.
Porkkanat parantavat näköä
Tämän myytin olemme kaikki kuulleet. Porkkanoiden uskotaan vaikuttavan näkökykyyn, sillä porkkanat sisältävät paljon A-vitamiinia, joka on hyväksi silmien terveydelle. Vitamiinin puute voi aiheuttaa erilaisia silmävammoja, mutta nykyaikana vitamiinin saannista ei ole puutetta. Söitpä porkkanoita tai et, se ei muuta näkökykyäsi lainkaan. Tämä ennen vanhaan hyödyllinen neuvo on muuttunut nykyaikana myytiksi.
Merisuola on terveellisin
Merisuolaa pidetään terveellisenä, sillä se on puhdasta, luonnollista suolaa ja sisältää arvokkaita hivenaineita. Hivenaineiden vaikutukset ovat kuitenkin puutteellisia, sillä saamme loppujen lopuksi lisättyä suolaa todella vähän päivässä. Suurimman osan päivittäisestä suolasta saamme juustoista, säilykkeistä, jalostetuista elintarvikkeista ja leivästä. Ruokaan lisäämällämme suolalle ei ole suurtakaan merkitystä.
Margariinissa on muovikuulia
Harvoista elintarvikkeista levitetään yhtä paljon huhuja kuin margariinista. Myytti margariinin sisältämistä muovikuulista sai alkunsa 1970-luvulla. Yksi selitys myytille on se, että margariini sisältää vettä, joka ei sekoitu kunnolla rasvan kanssa. Tämän vuoksi voi näyttää siltä kuin margariinissa olisi muovikuulia. Margariineissa ei kuitenkaan ole mitään, mitä ei olisi useissa muissakin elintarvikkeissa. Margariinin sisältämä kasviöljy puhdistetaan samalla tavalla kuin muutkin öljyt.
Pizza auttaa krapulaan
On olemassa lukuisia vinkkejä siihen, mitkä ruoka-aineet parantavat krapulan parhaiten. Minkä tahansa ruoan syöminen, riippumatta lajista, tekee hyvää Ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, että pizzassa olisi erityisen hyödyllisiä vaikutuksia krapulan parantamiseen. Vaikka itse pizza ei tekisikään oloasi paremmaksi, se voi tuntua hyvältä ajatukselta. Sinun ei tarvitse ponnistella ruoan eteen, ja voit syödä sen jopa yhdellä kädellä.
Pinaatti tekee vahvaksi
Saksalaiset tiedemiehet tekivät 1920-luvulla tutkimuksen pinaatin rautapitoisuuksista. Tutkimus onnistui, mutta desimaalipilkku joutui yhden numeron verran oikealle, joka tarkoitti sitä, että pinaatissa todettiin olevan kymmenen kertaa suurempi rautapitoisuus kuin todellisuudessa. Tästä oli lyhyt matka raudan ja voiman yhdistämiseen. Oman osansa myytin vahvistamiseksi teki aikoinaan myös Kippari-Kalle. Tosiasia kuitenkin on, että ihminen ei voi tulla vahvaksi syömällä pinaattia.
Lammas maistuu villalta
Ennen vanhaan lampaita kasvatettiin lähinnä villan vuoksi, ja eläin saattoi elää todella vanhaksi. Lihan maku muuttui luonnostaan, ja makua kuvailtiin usein villasukkamaiseksi. Nykypäivänä asia ei enää ole niin. Eläimet teurastetaan paljon aikaisemmin, jolloin liha pysyy vaaleana ja miedomman makuisena. Lammas onkin erittäin terveellistä lihaa jota voisimme syödä enemmänkin.