Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi reilusti vuonna 2019, käy ilmi Ruokaviraston keräämistä tiedoista.
Kaiken kaikkiaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 200 kertaa. Määrä on 19 prosenttia edellisvuotta suurempi.
Yleisin takaisinvedon syy oli allergeenivirheet. Näitä ovat elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt väärät etiketit, toiseen tuotteeseen tarkoitettu pakkaus tai tarkoittamatta mukaan tullut allergeeniainesosa tai -jäämä. Allergeenivirheistä johtuvia takaisinvetoja oli yhteensä 54.
Toiseksi yleisin takaisinvedon syy oli elintarvikkeista löytyneet bakteerit tai mikrobit. Näitä oli yhteensä 40 takaisinvetoa, joista salmonellaa löytyi 15 elintarvikkeesta.
Takaisinvetojen määrä on nyt kasvussa neljättä vuotta peräkkäin. Ruokaviraston mukaan yhtä yksittäistä syytä kasvuun ei ole.
Lue myös: Viisi merkkiä ruoka-allergiasta – voi tulla aikuisenakin!
Lue myös: Vatsatauti vai ruokamyrkytys – miten ne erottaa toisistaan?
Katso videolta, miten saat ruoat säilymään kauemmin:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.