Mahassa kiertää ja tavaraa tulee milloin mistäkin päästä – mutta johtuuko se pilaantuneesta ruoasta vai ihan muusta pöpöstä? Time haastatteli aiheesta lääkäri Michael Ricea Michiganin yliopistosta.
Tavallisen vatsataudin ja ruokamyrkytyksen oireet menevät päällekkäin. Kummassakin voi olla oireina oksentelua, ripulia, pahoinvointia, vatsakipuja, kuumettakin. Paras arvaus taudin synnystä löytyy usein katsomalla hieman taaksepäin.
– Jos oireet johtuvat ruokamyrkytyksestä, ne ilmaantuvat yleensä tuntien sisällä syömisestä, Michael Rice sanoo Time-julkaisussa.
Toisaalta joskus pilaantunut ateria voi ilmoitella itsestään vasta päivien tai jopa viikkojen päästä.
Ruokamyrkytystä voi pitää melko todennäköisenä, jos muistaa mutustelleensa jotakin epämääräistä tai jos muut samaa ruokaa syöneet kärsivät vastaavanlaisista oireista. Joskus vika on itse tuotteessa, kuten ulkomaisissa kuumentamattomissa pakastemarjoissa, joskus taas tuotteen käsittelyssä, kuten väärässä lämpötilassa säilyttämisessä tai liian hitaassa jäähdyttämisessä.
Mikäli kukaan muu samaa ruokaa nauttinut ei saa oireita, todennäköisempää on, että pöpö on tullut muualta kuin ruoasta, vaikka kättelystä tai saastuneesta ovenkahvasta. Tällainen ”vatsaflunssa”, lääketieteelliseltä nimeltään gastroenteriitti eli suolistotulehdus, alkaa yleensä oirehtia päivän–kolmen päästä tartunnasta.
Toisaalta voi olla niinkin, että kyseessä on tartunnan lähteestä riippumatta yksi ja sama tauti: norovirus esimerkiksi leviää herkästi niin ruoan kuin kosketuksen välityksellä ja on tautina samanlainen riippumatta siitä, mistä sen saa.
Hoidon suhteen taudin alkuperällä ei oikeastaan ole väliä. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteytyksestä, jottei elimistö pääse kuivumaan.
Perusterve ihminen voi odotella taudin ohimenemistä rauhassa kotona pari päivää. Jos oireet sitkeästi jatkuvat ja on lisäksi kuumetta, kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäriin on syytä mennä myös heti, jos esimerkiksi oksentaa tai ripuloi verta tai jos erityisesti lapsi tai vanhus alkaa selkeästi kärsiä nestehukasta.
Lähteet: Time.com, Terveyskirjasto
Ruokamyrkytys voi olla hengenvaarallinen
Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Eviran elintarvikehygieniayksiköstä kertoi ruokamyrkytyksen vaaroista Huomenta Suomessa heinäkuussa 2015. Samalla hän kertoi, miten esimerkiksi salaatin tai kalan pilaantumista voi estää buffet-pöydässä.
Uusimmat
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
20:06
Kemissä tehtiin historiallinen ennätys: Jari vei vedet rannasta
-
20:05
Grahn-Laasonen: Nikotiinipussien maut rajataan kahteen
-
20:00
Salkkarit-kurkistus julki! Hahmo herää toisen vierestä
-
Lataa lisää