Mahassa kiertää ja tavaraa tulee milloin mistäkin päästä – mutta johtuuko se pilaantuneesta ruoasta vai ihan muusta pöpöstä? Time haastatteli aiheesta lääkäri Michael Ricea Michiganin yliopistosta.
Tavallisen vatsataudin ja ruokamyrkytyksen oireet menevät päällekkäin. Kummassakin voi olla oireina oksentelua, ripulia, pahoinvointia, vatsakipuja, kuumettakin. Paras arvaus taudin synnystä löytyy usein katsomalla hieman taaksepäin.
– Jos oireet johtuvat ruokamyrkytyksestä, ne ilmaantuvat yleensä tuntien sisällä syömisestä, Michael Rice sanoo Time-julkaisussa.
Toisaalta joskus pilaantunut ateria voi ilmoitella itsestään vasta päivien tai jopa viikkojen päästä.
Ruokamyrkytystä voi pitää melko todennäköisenä, jos muistaa mutustelleensa jotakin epämääräistä tai jos muut samaa ruokaa syöneet kärsivät vastaavanlaisista oireista. Joskus vika on itse tuotteessa, kuten ulkomaisissa kuumentamattomissa pakastemarjoissa, joskus taas tuotteen käsittelyssä, kuten väärässä lämpötilassa säilyttämisessä tai liian hitaassa jäähdyttämisessä.
Mikäli kukaan muu samaa ruokaa nauttinut ei saa oireita, todennäköisempää on, että pöpö on tullut muualta kuin ruoasta, vaikka kättelystä tai saastuneesta ovenkahvasta. Tällainen ”vatsaflunssa”, lääketieteelliseltä nimeltään gastroenteriitti eli suolistotulehdus, alkaa yleensä oirehtia päivän–kolmen päästä tartunnasta.
Toisaalta voi olla niinkin, että kyseessä on tartunnan lähteestä riippumatta yksi ja sama tauti: norovirus esimerkiksi leviää herkästi niin ruoan kuin kosketuksen välityksellä ja on tautina samanlainen riippumatta siitä, mistä sen saa.
Hoidon suhteen taudin alkuperällä ei oikeastaan ole väliä. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteytyksestä, jottei elimistö pääse kuivumaan.
Perusterve ihminen voi odotella taudin ohimenemistä rauhassa kotona pari päivää. Jos oireet sitkeästi jatkuvat ja on lisäksi kuumetta, kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäriin on syytä mennä myös heti, jos esimerkiksi oksentaa tai ripuloi verta tai jos erityisesti lapsi tai vanhus alkaa selkeästi kärsiä nestehukasta.
Lähteet: Time.com, Terveyskirjasto
Ruokamyrkytys voi olla hengenvaarallinen
Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Eviran elintarvikehygieniayksiköstä kertoi ruokamyrkytyksen vaaroista Huomenta Suomessa heinäkuussa 2015. Samalla hän kertoi, miten esimerkiksi salaatin tai kalan pilaantumista voi estää buffet-pöydässä.
18:18