Tulli on tutkinut kasvipohjaisten vegetuotteiden turvallisuutta kuluneena vuonna. Pääasiassa tuotteet ovat olleet vaatimusten mukaisia.
Tulli kertoo tiedotteessaan tutkineensa kuluneena vuonna maahantuotuja kasvipohjaisia eineksiä ja valmisruoka-aineksi, kasvirasvapohjaisia juustonkaltaisia valmisteita sekä erilaisia lihankorvikkeita.
Vegetuotteissa ei havaittu suuria puutteita. 36 valvotun tuotteen joukossa yleisimmäksi virheeksi osoittautui puuttellinen tai virheellinen tieto suolan määrästä. Osasta tuotteita on esimerkiksi puuttunut lisämerkintä kertomaan korkeasta suolapitoisuudesta.
Valvonnassa havaittiin virheitä myös suola-, proteiini- ja rasvapitoisuuksissa, kun pakkauksessa ilmoitettuja määriä verrattiin analyyseissa todettuihin määriin.
Lue myös: Mausteiden ja yrttien väärentämistä selvitettiin – oreganon seasta löytyi jotain ylimääräistä
Joissain tuotteissa listeriaa
Vuoden 2021 aikana tutkituista tuotteista löytyi myös viisi mikrobiologiselta laadultaan heikentynyttä elintarviketta. Näistä löytyi esimerkiksi suolisto-oireita aiheuttavaa listeriabakteeria. Neljässä tuotteessa oli ongelmia joko lisäaineiden pitoisuuksien tai niiden virheellisten ilmoittasen vuoksi.
– Vegetuotteissa havaitut isoimmat merkintävirheet olemme määränneet korjattaviksi ja pienemmistä annamme toimijalle huomautuksen. Toimijat vastaavat viime kädessä tuotteistaan itse, ja toivottavasti reagoivat vastuullisesti Tullin tekemiin löydöksiin, muistuttaa Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tiedotteessa.
Lue myös: Ostitko näitä? Kasvisruokatuotteista löytyi listeriaa – älä käytä, vaan hävitä!
Lähde: Tulli