Tursuaako pihasi raparperia? Kokeile suosittua valmistusmenetelmää – helppo ohje!
Kesän makuja voi säilöä talven varalle tai hyödyntää heti herkullisten kesäruokien lisukkeena.
Pikkelöinti on ikivanha ruoan säilömismenetelmä. Viime vuosina se on nostanut jälleen taas selkeästi suosiotaan ja moni säilöö helposti sesongin herkkuja talteen myöhempää käyttöä varten.
Risto Mikkolan, Henry Lepistin, Mika Tuomosen ja Roni Lehden teoksessa Säilöntä! (Readme.fi 2022) todetaan, että lähes mitä tahansa marjoja ja hedelmiä voi pikkelöidä. Kuitenkin juuri erityisen happamista raaka-aineista saa pikkelöimällä aivan uusia makukokemuksia.
Jos siis olet kyllästynyt valmistamaan makean happamasta raparperista kiisseliä ja piirakkaa, kokeile vaihteeksi pikkelöidä sitä!
Puhtaus äärimmäisen tärkeää
Kirjassa muistutetaan, että pikkelöinnissä ja ylipäätään säilönnässä puhtaus ja välineiden desinfiointi on äärimmäisen tärkeää.
Säilöntäasiantuntijoiden mukaan kaksi parasta tapaa puhdistaa säilöntäastiat ja työvälineet on joko kuumentaa ne uunissa tai kattilassa kiehuvassa vedessä.
Kirjassa myös todetaan, että säilöntä ei ole pelkästään käytännöllistä, vaan parhaimmillaan se on myös kaunis sisustuselementti: "Nätit lasipurkit täynnä ihania raaka-aineita komeilevat keittiöhyllyillä".
Raparperipikkelssi
400 g raparperia
200 g keltasipulia hienonnettuna
2 punaista chiliä viipaleina
25 g inkivääriä hienonnettuna
150 g fariinisokeria
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1. Kuutioi raparperi ja laita kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
2. Purkita valmis pikkelssi, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin. Anna maustua yön yli.
Resepti: Säilöntä! (Readme.fi 2022), Risto Mikkola, Henry Lepist, Mika Tuomonen ja Roni Lehti
Katso myös: Näin valmistat raparperi-kuohuviinidrinkin
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"