Tutkijat ylistävät: Tämä edullinen terveyspommi on suoliston suosikki – syötkö sinä?
Tutkijoilla on parsakaalin ystäville iloista kerrottavaa: vihannes nimittäin suojaa suoliston kautta ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä.
Yli kahdeksan desilitraa parsakaalia saattaa versota ulos suuremmankin vihreän vihanneksen ystävän korvista. Yhdysvaltalaisen Pennsylvanian osavaltion yliopiston tutkijoiden mukaan määrä kuitenkin auttaisi ihmisten suolistoa sietämään paksusuolen tulehduksen ja vuotavan suolen oireyhtymän kaltaisia ongelmia. Pienemmällä rouskuttamisella pääsee, jos lautaselleen lappaa reilu kaksi desilitraa ruusukaalia. Se nimittäin toimii suoliston hyväksi kolme kertaa parsakaalia tehokkaammin.
Salaisuus näiden kaalien suolistoystävällisyydelle löytyy ristikukkaisten vihannesten sisältämästä kemiallisesta yhdisteestä, joka hajoaa vatsassa uusiksi yhdisteiksi. Journal of Functional Foods -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat totesivat, että eräs näistä yhdisteistä aktivoi suoliston sisäpinnan reseptoreita, jotka säätelevät kehon reaktioita tulehdustiloja aiheuttaviin epäpuhtauksiin.
Testatuilla hiirillä parsakaalin syöminen lisäsi suoliston tasapainoa sekä vastustuskykyä ja paransi suolenseinämän pitävyyttä. Tutkijoiden mukaan nämä tekijät voivat ehkäistä monia suoliston sisäpinnan tulehduksen aiheuttamia sairauksia, kuten useita syöpiä sekä Crohnin tautia.
– Vuotava suoli ja tulehduksille altistuminen voi johtaa vakaviin ongelmiin, kuten nivelreumaan tai sydäntauteihin. Suoliston ja suolenseinämän terveydestä huolehtiminen ennaltaehkäisee ongelmien syntyä, sanoi tutkimusta tehnyt professori Gary Perdew.
Herkkävatsaiset henkilöt jättävät mielellään vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja aiheuttavat kaalit kaupan vihanneslaariin. Seuraavaksi tutkijat yrittävätkin löytää keinoja, joilla vihannesten terveyshyödyt saataisiin käyttöön ilman, että niiden sisältämät kuidut aiheuttaisivat syöjälleen kiusallisia vaivoja.
Lähde: Science Daily, Penn State News
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"