Raudan lähteenä tulee usein ensimmäisenä mieleen liha, mutta raudansaannille löytyy myös useita kasvisperäisiä tuotteita.
Yllä olevalla videolla ohjeet siihen, miten koostat ruokalautasesi oikein.
Tiesitkö, että monet palkokasvit sisältävät yhtä paljon, tai jopa enemmän, rautaa, kuin punainen liha? Toisaalta rauta imeytyy kehoon todistetusti helpommin lihasta, mutta raudansaantia kasviksista voi helpottaa lisäämällä ruokavalioonsa myös C-vitamiinia.
Mitt Kök listasi yhteensä seitsemän raaka-ainetta, jotka sisältävät runsaasti rautaa.
Lehtikaali
Monikäyttöinen lehtikaali sisältää raudan lisäksi runsaasti C-vitamiinia.Shutterstock
Lehtikaali ei sisällä pelkästään runsaasti rautaa, vaan on myös varsinainen C-vitamiinipommi. Lehtikaali sisältää lisäksi A- ja E-vitamiineja ja on hyvin monikäyttöinen, sillä se voidaan valmistaa monella eri tapaa.
Kokeile esimerkiksi: Superkeitto, jolla kuittaat päivän kasvisannoksen helposti kerralla
Pak choi
Pak choita voi käyttää esimerkiksi salaateissa tai wokeissa.Shutterstock
Suomeksi pinaattikiinankaalinakin tunnettu pak choi sisältää lukuisia hyödyllisiä aineita, kuten rautaa sekä A-, C- ja K-vitamiineja.
Pinaatti
Kokeile pinaattia pizzan päällä.Shutterstock
Pinaatti on tunnettu rautapitoisuudestaan, mutta se sisältää lisäksi myös kalsiumia, magnesiumia, kaliumia sekä A-, C ja E-vitamiineja. Jotteivät lukuisat ravinteet ja vitamiinit häviä pinaatista, kannattaa se syödä raakana. Pinaattia voi laittaa esimerkiksi salaattiin, pizzan päälle, pastaan tai piirakoihin.
Lue myös: Täynnä proteiinia ja ravintoaineita! Tämä superhelppo smoothie pelastaa aamusi
Soijapavut
Soijapapuja kutsutaan myös edamame-pavuiksi.Shutterstock
Soijapavut, joita edamame-pavuiksikin kutsutaan, sisältävät runsaasti rautaa ja ovat monipuolinen raaka-aine. Kypsennä papuja hieman ja ripottele päälle merisuolaa. Soijapavut toimivat niin salaatissa kuin esimerkiksi suosituissa pokebowleissa.
Linssit
Linssikeitto on helppo ja herkullinen arkiruoka.
Linssit ovat pullollaan rautaa ja sisältävät lisäksi kalsiumia, magnesiumia ja C-vitamiinia. Linsseistä saa valmistettua lukuisia herkullisia ruokia, kuten keittoa, salaattia ja pihvejä.
Lehtimangoldi
Lehtimangoldi on hyväksi myös silmien terveydelle.Shutterstock
Lehtimangoldia kutsutaan usein supervihannekseksi sen ravintopitoisuuden vuoksi. Mangoldi sisältää muun muassa silmien terveydelle tärkeitä luteiinia ja zeaksantiinia sekä magnesiumia, K-vitamiinia ja tietysti rautaa.
Kikherneet
Kikherneistä valmistetaan muun muassa hummusta.Shutterstock
Kikherneet ovat edullinen raaka-aine, josta valmistetaan muun muassa hummusta, falafel-pyöryköitä sekä kasvispihvejä. Kikherneet sisältävät runsaasti rautaa, magnesiumia, C-vitamiinia sekä kalsiumia.
Lähde: MittKök