Irlantilaiset tutkijat selvittivät maitotuotteiden vaikutusta 1500 terveeseen ihmiseen. Tutkimustulokset olivat yllättävät.
Tuoreen irlantilaistutkimuksen mukaan runsaasti juustoa syövillä irlantilaisilla ei ole korkeampi verenkolesteroli kuin heillä, jotka eivät syö juustoa. Tutkimuksen toteutti University College Dublin. Nykyisissä terveyssuosituksissa kerrotaan runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävien ruokien, kuten juuston nostavan veren kolesterolitasoa. Korkea kolesteroli on suurin riskitekijä sydänsairausten ja halvausten syntyyn.
Juusto hyväksi – vähärasvaiset maitotuotteet nostivat kolesterolia
Tuoreet tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, ettei runsas juustonsyönti kohota LDL-kolesterolia tai lisää kehon rasvaprosenttia. Tutkimuksissa analysoitiin maitotuotteiden, kuten maidon, juuston, jogurtin, kerman ja voin vaikutusta 1500 irlantilaiseen 18-90 -vuotiaaseen, terveeseen ihmiseen.
Tutkimustulos vahvistaa aiempia löydöksiä, joiden mukaan juuston tyydyttynyt rasva ei vaikuta haitallisesti veren kolesteroliin sen sisältämien uniikkien ravintoaineiden ansiosta.
Tutkijat havaitsivat myös, että runsas maitotuotteiden käyttö oli yhteydessä alhaisempaan painoindeksiin, rasvaprosenttiin ja verenpaineeseen sekä kapeampaan vyötäröön. Sen sijaan vähärasvaisia maitotuotteita syövien ihmisten kolesterolitasot olivat korkeammat ja he nauttivat kaiken kaikkiaan enemmän hiilihydraatteja ruokavaliossaan.
Tutkimustuloksista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.
Lähde: UCD
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.