Juustossa piilee lukuisia terveyshyötyjä.
Teksasilaisen yliopiston tutkijoiden mukaan kypsytetyt juustot, kuten brie, mozzarella, gouda, parmesan ja cheddar ovat terveydelle hyväksi ja voivat jopa pidentää ikää.
Texasin A&M -yliopiston tutkijoiden mukaan nämä juustot sisältävät erityistä yhdistettä nimeltään sperdimiini. Juuston lisäksi sperdimiiniä löytyy muun muassa täysjyvätuotteista ja vihanneksista.
Sperdimiini suojelee erityisesti maksaa ja ennaltaehkäisee näin maksasyöpien syntyä. Eliniän todettiin pidentyvän, jos sperdimiiniä sisältäviä juustoja oli syönyt runsaasti jo varhaisesta iästä saakka. Hyviä uutisia siis kaikille niille, jotka ovat syöpötelleet juustolla jo lapsena.
Tutkimus toteutettiin hiirillä, mutta tutkijat ovat vakuuttuneita hyödyistä myös ihmisillä:
– Havaitsimme jopa 25 prosentin eliniän pitenemisen eläintesteissä. Ihmisillä tämä tarkoittaisi, että elinikä voisi pidentyä 81 vuodesta 100 vuoteen, syöpätutkimukseen erikoistunut avustava professori Leyuan Liu Texasin A&M -yliopistosta kertoo.
Terveysvaikutuksia havaittu jo aiemmin
Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun juustosta paljastuu hyviä terveysvaikutuksia.
Keväällä 2017 American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että juustojen ja hapatettujen maitotuotteiden terveysvaikutukset ovat oletettua positiivisemmat, vaikka ne sisältävätkin runsaasti tyydytettyjä rasvahappoja. Rasvapitoisuudestaan huolimatta juustojen todettiin ehkäisevän muun muassa kakkostyypin diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpäsairauksia.
Irlantilaistutkimuksen mukaan puolestaan juuston syöminen ei vastoin kaikkia odotuksia nostakaan veren kolesteroliarvoja tai kehon rasvaprosenttia. Tässä tutkimuksessa runsas maitotuotteiden käyttö oli yhteydessä myös alhaisempaan painoindeksiin, rasvaprosenttiin ja verenpaineeseen.
Myös Suomessa on tutkittu juustonsyönnin hyötyjä: Vuonna 2010 julkaistun Turun yliopiston tutkimuksen mukaan probioottisten juustojen päivittäinen nauttiminen parantaa iäkkäiden ihmisten immuunijärjestelmää, vähentää infektioita, tulehduksia ja syöpiä.
Lähteet: Texas A&M, The Telegraph, American Journal of Clinical Nutrition
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.