Juusto onkin terveellistä – voi auttaa jopa painonhallinnassa
Lukuisat tutkimukset puhuvat juuston terveellisyyden puolesta.
American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että juustojen ja hapatettujen maitotuotteiden terveysvaikutukset ovat oletettua positiivisemmat, vaikka ne sisältävätkin runsaasti tyydytettyjä rasvahappoja.
Tutkimuksessa todetaan, että mitään ravintoainetta ei nautita sellaisenaan, sillä ruoka-aineet sisältävät aina useita ravintoaineita. Myös ruoan valmistustapa vaikuttaa sen terveysvaikutuksiin. Siksi yksittäisiä ravintoaineita tulisi tutkia aina siinä kontekstissa, missä niitä syödään.
Rasvapitoisuudestaan huolimatta juustojen todettiin ehkäisevän muun muassa kakkostyypin diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpäsairauksia.
Juustolla muitakin terveyshyötyjä
Tämä ei ole ensimmäinen tutkimus, jonka tulokset puhuvat juuston terveellisyyden puolesta. Tänä keväänä julkaistun irlantilaistutkimuksen mukaan juuston syöminen ei vastoin kaikkia odotuksia nostakaan veren kolesteroliarvoja tai kehon rasvaprosenttia.
Runsas maitotuotteiden käyttö oli yhteydessä myös alhaisempaan painoindeksiin, rasvaprosenttiin, verenpaineeseen sekä kapeampaan vyötäröön.
Aiemmin julkaistussa Texasin yliopiston tutkimuksessa on havaittu, että erityisesti cheddarin ja briejuuston nauttiminen saattaa jopa pidentää elinikää. Ne sisältävät spermidiiniyhdisteitä, jotka ehkäisevät muun muassa maksasyöpää. Myös Tanskan Aarhusin yliopiston tekemä tutkimus tukee teoriaa, jonka mukaan juuston nauttiminen pidentää elinikää.
Vuonna 2010 julkaistun Turun yliopiston tutkimuksen mukaan probioottisten juustojen päivittäinen nauttiminen parantaa iäkkäiden ihmisten immuunijärjestelmää, vähentää infektioita, tulehduksia ja syöpiä.
Suojaa hampaita ja tukee painonhallintaa
Juuston on todettu tekevän hyvää myös hampaiden terveydelle, ja se suojaa hampaita reikiintymiseltä tehokkaammin kuin maito tai maustamaton jogurtti.
Korkeasta rasvapitoisuudestaan huolimatta juuston syöminen tukee myös painonhallintaa. Perthin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että juuston ja muiden maitotuotteiden nauttiminen edesauttoi rasvan palamista etenkin vatsan seudulta ja alensi samalla myös verenpainetta.
Mainen yliopiston tutkimuksessa havaittiin juuston syömisen yhteyden aivotoimintaan ja muistiin. Runsaasti juustoa ja muita maitotuotteita nauttivat pärjäsivät paremmin älykkyyttä ja muistia testaavissa tehtävissä.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"