Tutkijat ovat päätelleet ainutlaatuisen tutkimuksensa tuloksista, että sokeri on myrkyllistä. Tutkimus tehtiin ylipainoisille lapsille.
Sokeri on pikkuhiljaa nappaamassa rasvan paikan pahimpana ruokavihollisena. Sokeriin liittyvät ongelmat, kuten diabetes, ylipaino ja sydänsairaudet yleistyvät, ja monet asiantuntijat uskovatkin, että luopuessaan rasvasta ihmiset korvaavat sen vain sokerilla – kaikissa muodoissaan.
Varmoja todisteita sokerin myrkyllisyydestä?
Sen todistaminen, että kroonisten tautien kasvu on yhteydessä korkeampaan sokerinkulutukseen, on kuitenkin haasteellista. Robert Lustig Kalifornian yliopistosta halusi kuitenkin selkeitä vastauksia. Nyt Lustig kollegoineen uskoo löytäneensä varmoja todisteita siitä, että sokeri on – Lustigin sanoin – "myrkyllistä".
Monissa laboratoriotesteissä tutkijat käyttävät hyvin korkeita sokerimääriä nähdäkseen tulokset nopeasti ja, tutkimuksesta riippuen, vähittäin ilmaantuvia vaikutuksia ei kenties ehditä odottaa. Tutkimuksissa, joissa ihmiset vähentävät sokerinkulutustaan, he myös vähentävät kokonaiskilokalorimääräänsä, joten on vaikea tietää, johtuvatko muutokset sokerin vai kilokaloreiden vähenemisestä.
Nyt Lustig kollegoineen uskoo kuitenkin selvittäneensä luotettavasti, että sokeri on myrkyllistä kilokaloreista ja ihmisen painosta riippumatta.
"Kaikki muuttui paremmaksi"
Lustigin varmuus johtuu Obesity-lehdessä julkaistusta ainutlaatuisesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin 42 latinalais- ja afroamerikkalaista 8–18-vuotiasta lasta. He täyttivät ruokakyselyn, jonka perusteella arvioitiin, mikä oli heidän päivittäin syömänsä keskivertokilokalorimäärä. Tämän jälkeen heille suunniteltiin yhdeksäksi päiväksi erityinen ruokavalio, joka vastasi heidän normaalisti syömäänsä kilokalorimääräänsä. Ainoa ero oli siinä, että suurin osa sokerista korvattiin tärkkelyksellä.
Lapset punnitsivat itsensä päivittäin, ja jos heidän painonsa näytti putoavan, heitä pyydettiin syömään lisää, jotta paino pysyisi samana.
– Kaikki muuttui paremmaksi, Lustig sanoi.
Lustig kertoo, että leivonnaiset vaihdettiin rinkeleihin, ja kana teriyaki kalkkunahodareihin. Kilokaloreissa ei ollut muutoksia, eikä lasten paino juurikaan muuttunut.
Yhdeksän päivän jälkeen parannukset olivat tuntuvia. Lasten paastoverensokeri putosi 53 prosenttia, ja insuliinintuotanto laski. Myös triglyseriidi- ja LDL-tasot laskivat. Lisäksi maksassa oli havaittavissa vähemmän rasvaa kuin aiemmin. Jotkut lapsista muuttuivat insuliiniresistenteistä insuliiniherkiksi.
Millaiset tulokset terveellisemmällä ruokavaliolla?
Koska joiltain lapsilta paino putosi hieman, tutkijat vertasivat heidän tuloksiaan niiden lasten tuloksiin, joilta paino ei pudonnut. Molemmissa ryhmissä parannukset olivat samankaltaisia.
Lustig huomauttaa, ettei lapsille syötetty ruokavalio suinkaan ollut terveellinen, mutta huonoista ruokavalinnoista huolimatta lasten terveys koheni. Lustig kehottaakin miettimään, millaisia tulokset olisivat olleet terveellisemmällä ruokavaliolla.
Kaikki asiantuntijat eivät edelleenkään ole Lustigin tutkimuksen tuloksista vakuuttuneita: osittain siksi, että ruokakyselyn täyttäminen oli alunperin lasten vastuulla, ja osittain siksi, että terveyshyödyt voisivat kuitenkin olla selitettävissä painon putoamisella.
Lähde: Time