Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Uskaltaako meetvursteja enää syödä? Ruokavirasto vahvistaa hepatiittiepidemian todennäköisen syyn

9:28img
KATSO MYÖS: Meetvursteista löytyi hepatiittia – pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan?
Julkaistu 26.03.2024 09:52

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Elintarvikenäytteiden perusteella hepatiitti E -tartunnat ovat todennäköisesti peräisin meetvursteista, tiedottaa Ruokavirasto. 

Ruokavirasto ja Kotivara tiedottivat maaliskuun alussa meetvurstituotteiden takaisinvedosta hepatiittilöydösten johdosta

Kaikki meetvurstierät, joista on todettu hepatiitti E-virus, on poistettu myynnistä.

THL kertoi maaliskuun alussa kymmenien ihmisten joutuneen sairaalahoitoon saatuaan hepatiitti E -tartunnan. 

Lue myös: Hepatiittimeetvurstien vyyhti paisuu – THL: Kymmenet ihmiset joutuneet sairaalahoitoon

Tutkimukset varmistivat: Hepatiitti E tarttui todennäköisesti meetvursteista

Nyt Ruokavirasto kertoo selvittäneensä THL:n kanssa löydöksiä tarkemmin.

Ruokaviraston mukaan kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E -virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla vuoden 2024 hepatiitti E -epidemiassa sairastuneilla henkilöillä. 

Hepatiitti E päätyy meetvurstiin todennäköisimmin virusta sisältävän raaka-aineen mukana. Epidemiassa on vuoden 2024 aikana sairastunut yli 120 henkilöä. 

Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja THL:n yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa. 

– Tulokset viittaavat siihen, että merkittävä osa vuoden 2024 hepatiitti E -tartunnoista on mahdollisesti aiheutunut kyseisen valmistajan valmistamien meetvurstien syömisestä, Ruokavirastosta todetaan tiedotteessa.

Tutkimuksissa ei toistaiseksi ole tunnistettu hepatiitti E -saastumisen aiheuttanutta meetvurstien raaka-ainetta. Elintarvikenäytteiden tutkimukset jatkuvat kuitenkin edelleen, samoin kuin tartuntalähteiden jäljitykset. 

Uskaltaako meetvursteja enää syödä? Kestomakkaroissa piilee riski

Ruokavirasto muistuttaa kuumennuksen tuhoavan hepatiitti E -viruksen. Meetvurstin valmistuksessa lihaa ei kuumenneta eikä valmistustapa välttämättä tuhoa mahdollista virusta. 

Tämän vuoksi altistumista hepatiitti E -virukselle ei voida meetvurstin tai muiden kestomakkaroiden kohdalla täysin sulkea pois.

Lue myös: Mikä on meetvurstin kohtalo? Suomalaiskaupat kertovat hepatiittikohun vaikutuksista
Hepatiitti E -tartuntojen määrä Suomessa jatkoi kasvuaan – miten välttää tauti?

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka