Elintarvikenäytteiden perusteella hepatiitti E -tartunnat ovat todennäköisesti peräisin meetvursteista, tiedottaa Ruokavirasto.
Ruokavirasto ja Kotivara tiedottivat maaliskuun alussa meetvurstituotteiden takaisinvedosta hepatiittilöydösten johdosta.
Kaikki meetvurstierät, joista on todettu hepatiitti E-virus, on poistettu myynnistä.
THL kertoi maaliskuun alussa kymmenien ihmisten joutuneen sairaalahoitoon saatuaan hepatiitti E -tartunnan.
Lue myös: Hepatiittimeetvurstien vyyhti paisuu – THL: Kymmenet ihmiset joutuneet sairaalahoitoon
Tutkimukset varmistivat: Hepatiitti E tarttui todennäköisesti meetvursteista
Nyt Ruokavirasto kertoo selvittäneensä THL:n kanssa löydöksiä tarkemmin.
Ruokaviraston mukaan kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E -virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla vuoden 2024 hepatiitti E -epidemiassa sairastuneilla henkilöillä.
Hepatiitti E päätyy meetvurstiin todennäköisimmin virusta sisältävän raaka-aineen mukana. Epidemiassa on vuoden 2024 aikana sairastunut yli 120 henkilöä.
Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja THL:n yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa.
– Tulokset viittaavat siihen, että merkittävä osa vuoden 2024 hepatiitti E -tartunnoista on mahdollisesti aiheutunut kyseisen valmistajan valmistamien meetvurstien syömisestä, Ruokavirastosta todetaan tiedotteessa.
Tutkimuksissa ei toistaiseksi ole tunnistettu hepatiitti E -saastumisen aiheuttanutta meetvurstien raaka-ainetta. Elintarvikenäytteiden tutkimukset jatkuvat kuitenkin edelleen, samoin kuin tartuntalähteiden jäljitykset.
Uskaltaako meetvursteja enää syödä? Kestomakkaroissa piilee riski
Ruokavirasto muistuttaa kuumennuksen tuhoavan hepatiitti E -viruksen. Meetvurstin valmistuksessa lihaa ei kuumenneta eikä valmistustapa välttämättä tuhoa mahdollista virusta.
Tämän vuoksi altistumista hepatiitti E -virukselle ei voida meetvurstin tai muiden kestomakkaroiden kohdalla täysin sulkea pois.