Oletko tehnyt ruokaa herkkukala kuhasta? Nappaa kalamestareiden vinkit kuhakokkailuun
Kalavapriikin kalamestarit paljastavat parhaat vinkit kuharuokien valmistamiseen.
– Voissa paistetut kuhafileet ovat kotimaisen kalaruoan ystäville keskikesän herkkua parhaimmillaan. Meiltä kysytään joka kesä erityisesti kuhan käsittely- ja valmistusohjeita ja siksi laitamme nyt kalamestareidemme vinkit jakoon, Kalavapriikista kerrotaan tiedotteessa.
Kuhaa arvostetaan suomalaisten ruokapöydissä sen vaalean ja kiinteän lihan vuoksi. Kuhan maku on erittäin hienostunut mutta ei yhtä voimakas kuin esimerkiksi ahvenen.
– Kuhassa on myös moniin muihin kotoisiin kaloihin verrattuna vähän ruotoja – ja nekin on helppo poistaa, jolloin fileestä saa lähes ruodottoman.
Kalavapriikista kannustetaan kokeilaan voissa paistettujen kuhafileiden lisäksi kuhan grillaamista, savustamista tai uunissa kypsentämistä.
Tee testi: Kuinka hyvin tunnistat suomalaisia kaloja? Testaa tietämyksesi!
Ruotojen poisto kuhasta ja kuhan valmistus
Kalamestareiden mukaan kuhafileen pienet pystyruodot on nopea poistaa seuraavalla tavalla: tee viillot ruotorivin molemmille puolille ja irrota leikattu suikale ruotoineen.
– Nahattoman fileen paistoaika pannulla on noin 2–3 minuuttia per puoli. Muissa valmistustavoissa kypsennysaika vaihtelee fileen paksuuden ja lämmönlähteen mukaan. Kuha on kypsää, kun liha muuttuu kauttaaltaan valkoiseksi, kalamestarit vinkkaavat.
Jos aiot grillata, savustaa, loimuttaa tai pariloida kuhafileitä, suomusta kala ennen fileointia, mutta jätä nahka fileeseen. Se suojaa kalan lihaa kypsennyksen aikana.
Jos grillaat tai savustat kuhafileitä, suojaa ne kuivumiselta voitelemalla ne reilulla määrällä voita tai öljyä ennen kypsennystä.
– Se pitää ne mehevinä. Savustusaika vaihtelee kuhafileen koon mukaa noin 15–45 minuuttiin.
Lue myös: Maistuisiko tuore muikku tai komea kuha? Näin kalastat itse suosituimmat ruokakalat
Lue myös: Miksi kalaa kannattaa syödä? Kolme oleellista vaikutusta terveyteen
Lähde: Kalavapriikki