Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle

KATSO MYÖS: Pertun haaviin tarttui muutama vuosi sitten uskomaton jättikuha.

Oletko tehnyt ruokaa herkkukala kuhasta? Nappaa kalamestareiden vinkit kuhakokkailuun

Kalavapriikin kalamestarit paljastavat parhaat vinkit kuharuokien valmistamiseen. 

– Voissa paistetut kuhafileet ovat kotimaisen kalaruoan ystäville keskikesän herkkua parhaimmillaan. Meiltä kysytään joka kesä erityisesti kuhan käsittely- ja valmistusohjeita ja siksi laitamme nyt kalamestareidemme vinkit jakoon, Kalavapriikista kerrotaan tiedotteessa

Kuhaa arvostetaan suomalaisten ruokapöydissä sen vaalean ja kiinteän lihan vuoksi. Kuhan maku on erittäin hienostunut mutta ei yhtä voimakas kuin esimerkiksi ahvenen.

–  Kuhassa on myös moniin muihin kotoisiin kaloihin verrattuna vähän ruotoja – ja nekin on helppo poistaa, jolloin fileestä saa lähes ruodottoman.

Kalavapriikista kannustetaan kokeilaan voissa paistettujen kuhafileiden lisäksi kuhan grillaamista, savustamista tai uunissa kypsentämistä. 

Ruotojen poisto kuhasta ja kuhan valmistus

Kalamestareiden mukaan kuhafileen pienet pystyruodot on nopea poistaa seuraavalla tavalla: tee viillot ruotorivin molemmille puolille ja irrota leikattu suikale ruotoineen.

– Nahattoman fileen paistoaika pannulla on noin 2–3 minuuttia per puoli. Muissa valmistustavoissa kypsennysaika vaihtelee fileen paksuuden ja lämmönlähteen mukaan. Kuha on kypsää, kun liha muuttuu kauttaaltaan valkoiseksi, kalamestarit vinkkaavat.

Jos aiot grillata, savustaa, loimuttaa tai pariloida kuhafileitä, suomusta kala ennen fileointia, mutta jätä nahka fileeseen. Se suojaa kalan lihaa kypsennyksen aikana.

Jos grillaat tai savustat kuhafileitä, suojaa ne kuivumiselta voitelemalla ne reilulla määrällä voita tai öljyä ennen kypsennystä. 

– Se pitää ne mehevinä. Savustusaika vaihtelee kuhafileen koon mukaa noin 15–45 minuuttiin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.