Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"

ahven Tomi Zerhat
Kotkalaisen kalastusoppaan mukaan ahven on parasta kalaa.MTV
Julkaistu 14.11.2024 13:02
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalastusopas ylistää Suomen kansalliskalaa, ahventa.

Lapsuudestaan saakka kalastanut kotkalainen kalastusopas Tomi Zerhat viettää vuodesta yli 200 päivää kalastuksen parissa. Ranskalais-suomalaisesta perheestä tuleva Zerhat vietti lapsuutensa Ranskassa, mutta asettui aikuisiällä äitinsä synnyinseudulle Kotkaan.

Kalastusopas Tomi Zerhat

Kotkalainen Tomi Zerhat toimii kalastusoppaana eri puolella Suomea. 

Nyt hän tekee elantonsa rakkaan kalastusharrastuksensa parissa ja kannustaa muitakin kalan ja kalastuksen pariin. 

Visit Kotka-Haminan järjestämällä kalastusretkellä Zerhat kertoi parhaita kalavinkkejään ja ylisti erityisesti yhtä kotimaista kalaa.

"Ahven on ihan ykköskala"

Ahven on jäänyt monen suomalaisen kotikeittiössä hieman paitsioon, koska pienempien kalojen käsittely mielletään ehkä työlääksi. Kokonaisen ahvenen fileointi ei kuitenkaan ole kovin hankalaa, ja useimmiten kalaa saa jo valmiina fileinä kalatiskeistä.

– Mielestäni ahven on ihan ykköskala. Monet sanovat, että kuha on ykkönen, mutta mielestäni ahven on maukkaampaa.

Tiesitkö? Myös edesmennyt presidentti Martti Ahtisaari oli suuri paistettujen ahvenfileiden ystävä

Sekä kuhassa että ahvenessa on vain vähän ruotoja. Zerhat arvelee kuhan suosion selittyvän sillä, että kalan maku on melko neutraali, jopa mauton. Näin ollen kuha sopii ruoanlaitossa moneen. Myös kalan koko voi vaikuttaa sen suosioon.

– 1,5-kiloisesta kuhasta saat heti 600 grammaa filettä. 200-grammaisesta ahvenesta tulee karkeasta kolmasosa, eli 70 grammaa. 

Kalastusopas suosittelee joka tapauksessa testaamaan esimerkiksi paistettuja ahvenfileitä kotikeittiössä. Se on Zerhatin mukaan paras tapa valmistaa ahventa.

Lue myös: Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle

Näin paistat täydellisiä ahvenfileitä

ahven tuore ahvenfilee kala

Näistä ahvenfileistä on poistettu kaikki ruodot. Täysin ruodottomaksi ahven saadaan, kun se niin sanotusti pöksytetään: fileestä leikataan viimeinen ruotorivistö pois niin, että se jää housujen muotoon.

Ahvenen fileoinnissa kalasta poistetaan myös nahka ja ruodot. 

Jos ahvenfileet paistaa todella tuoreina, ne käpristyvät pannulla. Tällöin voi olla hankalampaa saada tasaista paistopintaa.

Fileiden maustaminen on Zerhatin mukaan yksinkertaista:

– Ei muuta kuin suolaa ja sitruunapippuria tai mustapippuria pintaan. Sen jälkeen pyöräyttää fileet ruisjauhoissa.

Fileet paistetaan kuumalla pannulla voissa.

– Nopeasti molemmin puolin. Olisiko noin minuutti per puoli. Helppoa ja nopeaa!

Lue myös: Nyt kannattaa syödä tätä vähärasvaista ja maukasta kalaa! Oli myös Martti Ahtisaaren lempiruokaa

Katso myös: Martat vinkkaavat, miten kokkaat kotona "kalapuikkojen korvaajia"

5:17img

Tähän ruokaan voit käyttää ahvenia!

Tuoreimmat aiheesta

Kala