Ota huomioon seuraavat asiat mökkiruoan valmistuksessa ja nauti kesäherkuista turvallisesti.
Mökkiolosuhteet aiheuttavat haasteita ruoan säilytykselle, mutta turvallisuudesta ei silti kannata tinkiä. Ruokien vääränlainen käsittely ja säilytys ovat nimittäin yleisin syy kesäajan ruokamyrkytyksiin.
Pidä huolta kylmäketjusta
Kauppareissujen suunnitteluun kannattaa käyttää hieman aikaa. Kuljeta elintarvikkeet mahdollisimman nopeasti kaupasta kotiin ja käytä aina kylmälaukkua, sillä monet elintarvikkeet pilaantuvat herkästi auringossa. Helposti pilaantuvat tuotteet, kuten grillilihat, kannattaa hankkia mahdollisimman läheltä kesäkeittiötä.
Helposti pilaantuvia tuotteita ei myöskään kannata ostaa kerralla suuria määriä, vaan mökillä kannattaa suosia erilaisia säilykkeitä ja muita huoneenlämmössä pitkään säilyviä tuotteita. Esimerkiksi UHT-maito on hyvä kesäkeittiön tuote, joista valmistuu helposti vaikkapa lettuja.
Järvi tilapäisenä säilytysapuna
Jos käytössäsi ei ole jääkaappia tai kylmätilaa, käytä herkästi pilaantuvat tuotteet mahdollisimman nopeasti heti ostamisen jälkeen. Samoin onkeen tarttuneet kalat tulee valmistaa mahdollisimman pian pyynnin jälkeen.
Jos jääkaappi ei ole ehtinyt kylmentyä tarpeeksi tai kylmäsäilytystä ei ole saatavilla, oiva apu elintarvikkeiden viilennykseen on järvi tai meri. Upota tiiviisti pakatut tuotteet veteen, jolloin ne pysyvät huoneenlämpöä viileämpinä. Rantavesi ei kuitenkaan sovellu elintarvikkeiden pitkäaikaiseen säilytykseen, vaan se toimii ainoastaan tilapäisenä viilennysapuna.
Muista kypsentää lihatuotteet huolellisesti.Lehtikuva
Vain oikein säilytetty tuote säilyy
Kesäkuumalla jääkaappi tulee muistaa säätää riittävän kylmäksi. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää alle +6 asteessa, kalat ja mäti +3 asteessa tai kylmemmässä. Elintarvikkeita ei kannata käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Kannattaa muistaa, että ainoastaan avaamaton ja oikeassa lämpötilassa säilytetty tuote säilyy viimeiseen käyttöpäivään saakka. Jos herkästi pilaantuva elintarvike on päässyt lämpenemään, sitä ei kannata käyttää vaikka viimeiseen käyttöpäivään olisikin aikaa.
Kypsennä liha huolellisesti
Ruokaa valmistettaessa ruoka tulee tarjoilla heti ja ylijäänyt ruoka jäähdyttää nopeasti. Muista aina kypsentää lihatuotteet ja uudelleen lämmitettävät ruoat huolellisesti ruokamyrkytysriskin ehkäisemiseksi.
Älä säilytä ruokia liian kauan huoneenlämmössä tai auringossa. Kylmiä ruokia nauttiessa tarjoilulämpötila ei saisi nousta yli 12 asteeseen. Kylmänä tarjoiltavia ruokia ei kannata kylmentää uudelleen, vaan hävittää ne heti tarjoilun päätyttyä.
Lähteet: Evira, Ruokatieto, Martat