Tyypillinen virhe on vakava terveysriski! Näin lämmität ruoan uudelleen oikein
Vaikka mikro on kätevä apu ruoanvalmistuksessa, aivan kaikki ruoka-aineet eivät ole mikrossa lämmitettynä parhaimmillaan.
Vaikka edellispäivien ruokien lämmittäminen on nopea tapa saada syödäkseen, tuoreen selvityksen mukaan monet meistä sekä säilyttävät että lämmittävät ylijääneen ruoan väärin. Väärät toimintatavat lisäävät puolestaan terveysriskiä erilaisten ruokamyrkytysbakteerien muodossa.
Good Housekeeping Instituutin mukaan moni sortuu lämmittämään ruoan hätäisesti, jolloin annos saattaa jäädä keskeltä kylmäksi. Tärkein asia edellispäivien ruokien lämmittämisessä onkin varmistaa, että ruoka lämpenee kauttaaltaan. Tällä tavalla varmistat sen, että ruoassa mahdollisesti elävät bakteerit kuolevat, eivätkä pääse pilaaman hyvää ateriaasi.
Näin ruoat tulisi säilyttää ja lämmittää
Kun haluat säilöä ylijäänyttä ruokaa, siirrä lämmin ruoka toisen astiaan, jotta se jäähtyisi nopeammin. Ruoka tulisi aina jäähdyttää hyvin ennen jääkaappiin siirtämistä, jotta jääkaappi pysyisi kylmänä ja bakteerit aisoissa. Instituutin nevojen mukaan ruokaa ei myöskään tulisi jättää pöydälle pidemmäksi aikaa kuin kahdeksi tunniksi.
Kun lämmität ruokaa uudelleen mikrossa, annosta olisi hyvä sekoittaa lämmittämisen lomassa. Tämän avulla varmistat, että ruoka lämpenee kauttaaltaan, eikä kuuma osa pääse kiehumaan mikrosi pohjalle.
Riisi
Riisin kohdalla sen säilytys on uudelleen lämmittämistä ratkaisevammassa roolissa. Riisi tulisi jäähdyttää nopeasti, alle tunnissa, eikä sitä koskaan tulisi säilyttää jääkaapissa päivää kauempaa.
Kana
Jäähdytä ja peitä jäljelle jäänyt kana huolellisesti ennen jääkaappiin laittamista. Säilytä korkeintaan kolmen päivän ajan, äläkä koskaan lämmitä uudelleen kuin kerran. Kun lämmität kanaa uudelleen, varmista, että sen sisälämpötila on kauttaaltaan vähintään 75 astetta.
Punainen liha
Valmistettu punainen liha säilyy jääkaapissa muutaman päivän, ja sen voi syödä myös kylmänä. Jos lämmität lihan uudelleen, anna sen lämmitä ensin huoneenlämpöön. Mikrossa lämmittäminen tuhoaa helposti pihvin rakenteen, ja instituutti suositteleekin lämmittämään lihan mikron sijaan paistinpannulla.
Perunat
Kypsennetyt perunat säilyvät jääkaapissa hyvänä noin kolmen päivän ajan. Lohko- tai muut paahdetut perunat kannattaa lämmittää uudelleen uunissa matalassa lämmössä tai vaihtoehtoisesti pannulla, sillä mikrottaminen vie niistä helposti rapeuden.
Lähde: Dailymail
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Kurpitsapiirakka
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti