Moni suomalainen puhuu uusista perunoista tarkoittaessaan kesän ensimmäisiä ohutkuorisia perunoita. Tämä nimitys on kuitenkin väärä.
Pitkän uran tehnyt kokki Antti Vahtera opastaa videolla, miten keitetään täydellisiä uusia perunoita.
Moni meistä kutsuu kesän alussa kauppoihin ilmestyneitä pieniä perunoita virheellisesti uusiksi perunoiksi. Oikea nimitys näille ohutkuorisille kesän ensimmäisille perunoille on nimittäin varhaisperuna. Joissain yhteyksissä näistä perunoista käytetään myös termiä neitsytperuna.
Uudet perunat eivät sittenkään ole kovin uusia
Varhaisperunat edustavat varhaisperunalajikkeita, kuten siikliä ja timoa, ja ne nostetaan maasta keskenkasvuisina.
LUE MYÖS: Unholaan jäänyt kastike kruunaa uudet perunat – koska olet viimeksi syönyt?
Varhaisperunoita aletaan yleisesti kutsua kesäperunoiksi siinä vaiheessa, kun niiden kuori ei enää lähde irti kevyesti hieromalla.
Uusiksi perunoiksi kutsutan puolestaan vasta syksyllä myytäviä perunoita. Virallisesti uudet perunat ovat siis perunoita, jotka varastoidaan talveksi edellisen satokauden jälkeen.
Osittainen lähde: Satokausikalenteri