"Vuosikymmenten uskomukset täyttä puppua" – Sydänlääkäri: Tämä on totuus rasvasta ja sokerista

sokeri karkit
Shutterstock

Yksi Iso-Britannian arvostetuimmista sydänlääkäreistä, tohtori Aseem Malhotra tunnetaan rasvan puolestapuhujana ja sokerin vastustajana. Malhotra kertoo, miksi sokeri voi olla terveydelle yhtä haitallista kuin tupakka. Lääkäri on nyt julkaissut asiasta dokumentin The Big Fat Fix.

Rasvan ja sokerin terveellisyydestä ja epäterveellisyydestä on kiistelty pitkään. Useat terveysalan asiantuntijat ovat viime vuosina tulleet siihen tulokseen, että rasvaa pahempi lihottaja on sokeri. Ruotsalainen ravintofysiologi Fredrik Paulun totesi viime vuonna, että pelkästään ylimääräisen sokerin jättäminen pois ruokavaliosta voi polttaa vuodessa yli 10 kiloa rasvaa kehosta.

Sydänlääkäri Aseem Malhotra nimettiin taannoin Michelle Obaman ja Michael Bloombergin ohella johtavaksi maailmanlaajuiseksi ääneksi taistelussa ylipainoa vastaan. 

Sokerin vastustajana tunnetaan myös englantilainen sydänlääkäri Aseem Malhotra, joka edustaa Britanniassa Action on Sugar -järjestöä. Malhotra on sitä mieltä, että rasva on todellisuudessa keholle hyväksi, toisin kuin sokeri. Sydänlääkäri on nyt julkaissut aiheesta jopa dokumentin, The Big Fat Fix.

–  Vuosikymmenten uskomukset rasvan haitallisuudesta ovat täyttä puppua, Malhotra toteaa.

Lääkäri itse syö runsaasti rasvaa

Tohtori Malhotra on todennut, että esimerkiksi täysrasvaisia maitotuotteita sisältävä ruokavalio ei suinkaan aiheuta sydänongelmia, vaan voi itse asiassa jopa suojata niiltä, samoin kuin kakkostyypin diabetekselta.

– Tänä aamuna söin kuten normaalistikin, kookosöljyssä paistetun kolmen kananmunan munakkaan ja kupin kahvia täysmaidolla. Lounaaksi nautin ison palan täysrasvaista juustoa, kaadoin kunnon lorauksen oliiviöljyä illallisalaattiini ja napostelin pähkinöitä koko päivän. Nautin siis rasvaa kunnioitettavan määrän sydänlääkärinä, joka on hoitanut tuhansia sydänsairauspotilaita, Malhotra kuvaili ruokavaliotaan kirjoituksessaan vuonna 2016.

Malhotran mukaan moni on turhaan tukeutunut vuosien ajan vähärasvaisiin tuotteisiin saavuttaakseen terveellisen elämän. Itse asiassa, sydänlääkäri uskoo vähärasvaisen ruokavalion tehneen jopa hallaa kehoillemme.

– Menisin jopa niin pitkälle, että väitän vuonna 1977 annetun ravitsemussuosituksen rasvan vähentämisestä aiheuttaneen nykypäivän lihavuusepidemian.

"Rasvattomia tuotteita tulisi vältellä kuin ruttoa"

Malhotra kertoo kannustavansa potilaitaan syömään enemmän rasvaa ja nimenomaan täysirasvaisia tuotteita. Rasvattomia tuotteita tulisi vältellä kuin ruttoa. Rasvaa ei tule vältellä lääkärin mukaan edes korkean kolesterolin pelossa.

Malhotran mukaan elintarviketeollisuuden väite siitä, että riittävä liikunta voi kumota epäterveellisen syömisen haitat, on väärä.

– Se on epätieteellistä ja väärin. Huonoa ruokavaliota ei pysty kumoamaan liikunnalla.

Malhotran mukaan erityisesti jalostetut hiilihydraatit saavat kehon tuottamaan liikaa insuliinia, joka lisää rasvan muodostumista kehossa. Sydänlääkäri muistuttaa, ettei kukaan käske syömään vadillista rasvaista juustoa kerralla. Kohtuus täytyy muistaa myös rasvapitoista ruokaa sisältävässä dieetissä. Täysrasvaisia tuotteita ei kuitenkaan professorin mielestä tule demonisoida turhaan. Malhotran mukaan esimerkiksi kakkostyypin diabetesta tulisi oikeasti kutsua nimellä hiilihydraatti-intoleranssi, jotta ihmiset tajuaisivat oikeasti sokerin vaarat.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.