Sokerinkäytön vähentäminen tuhannen päivän ajan raskauden alkamisen jälkeen vaikutti tutkimuksessa suotuisasti.
Sokerin syöminen raskauden alettua voi vaikuttaa lapsen terveyteen myöhemmin, kertoo CNN.
Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sokerin vähentäminen lapsen alullepanon ja tämän syntymän jälkeen voi laskea lapsen riskiä sairastua krooniseen sairauteen.
Suositusten mukaan lisätyn sokerin määrä saisi olla enintään 10 prosenttia päivän kokonaisenergiasta. Aikuisella se tarkoittaa noin 40–50 grammaa eli noin 20 sokeripalaa päivässä.
Lue myös: Sari on syönyt vuosia karkkipussin päivittäin, poika laittaa sokeria leivän päälle – asiantuntija kertoo, miten sokerikoukku katkaistaan
Sokerin säännöstely loi pohjan tutkimukselle
Tutkimuksessa selviteltiin brittidataa, joka liittyi sokerin säännöstelyyn. Isossa-Britanniassa säännösteltiin sokeria toisen maailmansodan aikana, ja säännöstely päättyi 1953. Säännöstelyn loppumisen jälkeen sokerin päiväkäyttö melkein tuplaantui.
Yli 60 000 hengen tiedot saatiin UK Biobank -tietokannasta. Osanottajat olivat syntyneet lokakuun 1951 ja maaliskuun 1956 välillä.
Tutkimusta tehneen Tadeja Gracnerin mukana sokerin säännöstely loi "kiinnostavan luontaisen kokeen".
Riski sairastumiseen väheni sokeria vähentämällä
Kuuden vuoden analyysi paljasti, että vauvan ylipainon riski laski 30 prosenttia, jos hän sai alkunsa tai syntyi sokerin säännöstelyn aikana. Kun säännöstely loppui, kakkostyypin diabetes ja korkea verenpaine alkoivat lisääntyä.
– Pelkästään kohdussa olon aikainen sokerin säännöstely liittyi noin kolmannekseen riskin vähenemisestä, tutkijat toteavat.
Ole tarkkana! näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria. Juttu jatkuu videon alla.
3:26
Riski sairastumiseen väheni entisestään, jos lapsen syömää sokeria rajoitettiin raskauden jälkeen.
Jos sokeria säännösteltiin tuhantena päivänä raskauden alkamisen jälkeen, kakkostyypin diabeteksen riski laski noin 35 prosenttia ja korkean verenpaineen riski noin 20 prosenttia.
– Altistuminen melko vähäsokeriselle ympäristölle kohdussa ja varhaislapsuudessa vähentää merkittävästi diabeteksen ja verenpainetaudin riskiä vuosikymmeniä myöhemmin. Se myös viivyttää niiden puhkeamista, Gracner kuvasi The Guardianille.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että sokerin syömisen vähentäminen raskausaikana saattoi vaikuttaa lapsen elämänmittaiseen makean suosimiseen. Ihminen on "suunniteltu" pitämään makeasta, mutta hedelmän syöminen ei enää välttämättä tyydytä makeannälkää. Lisättyä sokeria on monissa, myös lapsille tarkoitetuissa, tuotteissa.
Gracner korostaa, että sokeria ei tarvitse välttää täysin.
– Raskaana olevilla on jo niin paljon muutakin huolehdittavaa. Jos syö vähän sokeria silloin tällöin, kaikki menee hyvin, hän totesi Nature-lehden mukaan.
Lue myös:
Montako sokeripalaa on ananaslonkerossa? Selvitimme tuttujen alkoholijuomien sokerimäärät ja kilokalorit
Lapsiraati testasi: Sipsit ja karkit vaihtuivat dippikasviksiin ja vähäsokerisiin herkkuihin
Katso myös: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää
4:48
Lähteet: CNN, Science, Nature, People, The Guardian