Sokeria ei tutkimuksen mukaan kannata ainakaan juoda.
Missä muodossa nautit sokerisi? Tuotteella on väliä, kertoo Frontiers in Public Health -lehdessä julkaistu selvitys.
Tutkimuksessa analysoitiin noin 70 000 ruotsalaisen tietoja. Tietoa henkilöiden elämäntavoista ja ruokavaliosta oli kerätty vuosina 1997–2009. Tämän jälkeen henkilöiden sydän- ja verisuonitautitapauksia seurattiin vuoteen 2019.
Seuranta-aikana yli 25 000 osanottajaa sairastui.
Selvityksessä oli mukana kolme "sokerikategoriaa": sokeriset juomat, makeat herkut, kuten leivokset, sekä "täytesokeri", kuten teehen tai kahviin lisättävä hunaja tai sokeri, kertoo CNN.
Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria. Juttu jatkuu videon alla.
3:26
Juotu sokeri lisäsi riskiä
Jos sokerin nautti limuina tai hedelmäjuomina, jotka eivät olleet puhdasta hedelmämehua, sydänsairauksien riski nousi verrattuna niihin henkilöihin, jotka söivät sokerinsa leivoksina.
Yllättäen henkilöillä, jotka söivät vähiten sokeria, ei ollut matalin sydänsairausriski. Sokerin nauttiminen satunnaisesti itse asiassa liittyi parempiin tuloksiin kuin herkkujen täydellinen välttäminen.
– Yksi teoriamme on, että hyvin vähän sokeria syövät ihmiset saattavat korvata sokeria muilla epäterveillä ruoilla tai ravinteilla, tutkimusta tehnyt Suzanne Janzi toteaa tiedotteessa.
On myös mahdollista, että sokeria vähän syöneillä oli muusta syystä rajattu ruokavalio.
Lue myös: Syy makeanhimolle saattoi löytyä
Ruotsalaisten pullaperinne saattoi vaikuttaa: "Kontekstilla on väliä"
Tutkimus oli seuranta, eikä se voi todentaa syy-seuraussuhteita. Tutkijat eivät siis voi sanoa, että tietynlainen sokeri aiheutti sydänsairauksia.
Kaikki koehenkilöt myös olivat Ruotsista, mikä voi vaikuttaa tuloksiin. Janzin mukaan Ruotsissa harrastetaan "fikaa", kahvin kanssa sosiaalisissa tilanteissa nautittavaa pullaa tai muuta herkkua. Sosiaaliset suhteet puolestaan on yhdistetty suotuisiin sydänvaikutuksiin.
– Kontekstilla on väliä. Herkkuja nautitaan usein sosiaalisissa tai erityisissä tilaisuuksissa, mutta makeutettuja juomia saatetaan nauttia säännöllisemmin, Janzi totesi tiedotteessa.
Aihetta tulisikin tutkia lisää.
Aiemmin on todettu, että runsas sokeristen juomien käyttäminen teininä ja aikuisena on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua suolistosyöpään. Ne myös saattavat edistää kolesteroliongelmia ja altistaa rasvamaksalle. Edes liikunta ei poista sokerijuomien sydänriskejä.
Toisaalta tutkimuksissa on myös havaittu, etteivät kevytlimut ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaan.
Janzin mukaan limujen sokeri imeytyy nopeammin kuin vaikkapa pullan. Syötävissä herkuissa on usein mukana muita ravintoaineita, kuten rasvoja ja kuituja. Sokerilimu ei myöskään tuota kylläisyyden tunnetta.
Lue myös: Tästä merkistä tiedät tekeväsi terveysteon ruokaostoksilla
Katso myös: Ravitsemusterapeutti kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää
4:48
Lähteet: CNN, Lund University