Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Totuus rasvasta ja sokerista? Sydänlääkäri tyrmää täysin vuosikymmenten uskomukset

Rasva sokeri
Shutterstock
Julkaistu 18.02.2016 10:57

MTV LIFESTYLE

Rasvan ja sokerin terveellisyydestä ja epäterveellisyydestä on keskusteltu pitkään. Nyt aiheeseen ottaa jyrkästi kantaa englantilainen sydänlääkäri Aseem Malhotra.

Ruotsalainen ravintofysiologi Fredrik Paulún kertoi taannoin Suomen vierailunsa yhteydessä sokerin olevan ihmiskehon pahin vihollinen. Paulúnin mukaan pelkästään ylimääräisen sokerin jättäminen pois ruokavaliosta voi polttaa vuodessa jopa 12 kiloa rasvaa.

Samoilla linjoilla on myös englantilainen sydänlääkäri, tohtori Aseem Malhotra, joka edustaa Britanniassa Action on Sugar -järjestöä. Malhotran mukaan rasvaa tulisi kohdella ennemmin kehon lääkkeenä kuin vihollisena. Professori kirjoitti aiheesta alun perin Men's Health -lehteen ja nyt asiasta uutisoi Daily Mail.

Vähärasvainen ruokavalio aiheutti lihavuusepidemian?

Tohtori Malhotran mukaan esimerkiksi täysrasvaisia maitotuotteita sisältävä ruokavalio ei suinkaan aiheuta sydänongelmia, vaan voi itse asiassa jopa suojata niiltä, samoin kuin kakkostyypin diabetekselta. Malhotra perustelee väitettään paitsi asiantuntemuksellaan ja useilla tieteellisillä tutkimuksilla, myös omalla empiirisellä kokemuksellaan.

– Tänä aamuna söin kuten normaalistikin, kookosöljyssä paistetun kolmen kananmunan munakkaan ja kupin kahvia täysmaidolla. Lounaaksi nautin ison palan täysrasvaista juustoa, kaadoin kunnon lorauksen oliiviöljyä illallisalaattiini ja napostelin pähkinöitä koko päivän. Nautin siis rasvaa kunnioitettavan määrän sydänlääkärinä, joka on hoitanut tuhansia sydänsairauspotilaita.

Malhotran mukaan moni on turhaan tukeutunut vuosien ajan vähärasvaisiin tuotteisiin saavuttaakseen terveellisen elämän. Itse asiassa, sydänlääkäri uskoo vähärasvaisen ruokavalion tehneen jopa hallaa kehoillemme.

– Menisin jopa niin pitkälle, että väitän vuonna 1977 annetun ravitsemussuosituksen rasvan vähentämisestä aiheuttaneen nykypäivän lihavuusepidemian.

"Sokeri aiheuttaa terveysongelmia, ei rasva"

Malhotra kertoo kannustavansa potilaitaan syömään enemmän rasvaa ja nimenomaan täysirasvaisia tuotteita. Rasvattomia tuotteita tulisi vältellä kuin ruttoa. Rasvaa ei tule vältellä lääkärin mukaan edes korkean kolesterolin pelossa.

Sydänlääkäri kertoo olleensa ennen itsekin hiilihydraattien ja sokeripitoisen ruoan suurkuluttaja. Hän puhui rasvattomuuden puolesta ahmiessaan samalla sokeripitoisia muroja ja leipää. Malhotran silmät kuitenkin avautuivat, kun hän luki professori Robert Lustigin teoksen The Toxic Truth about Sugar (suom. myrkyllinen totuus sokerista). Kalifornian yliopistossa työskentelevä professori Lustig väittää teoksessaan, että sokeripitoiset tuotteet ansaitsisivat todellisuudessa samanlaiset varoitukset pakkauksiinsa kuin alkoholikin.

– Se teos avasi silmäni. Mitä enemmän perehdyin asiaan, sitä selvemmäksi se tuli minulle: sokeri aiheuttaa meille terveysongelmia, ei rasva.

Kakkostyypin diabetes = hiilihydraatti-intoleranssi?

Toinen kelkkansa kääntäneistä asiantuntijoista on liikunta- ja urheilulääketieteen professori Timothy Noakes. Noakes puhui vuosikausia urheilijoiden korkeahiilihydraattipitoisen ruokavalion puolesta, kunnes sairastui itse maratonjuoksijana kakkostyypin diabetekseen. Nykypäivänä professori Noakes uskoo vakaasti urheilijoiden saavan energiansa paremmin rasvan ketoneista kuin glukoosista.

– Lustigin kirja aiheutti paljon kritiikkiä seitsemän vuotta sitten, kun se julkaistiin, mutta nyt viesti tuntuu vihdoin menevän perille. Ja se viesti on: liikalihavuutta ei aiheuta syömiemme kaloreiden määrä, vaan se mitä me syömme. Jalostetut hiilihydraatit saavat kehon tuottamaan liikaa insuliinia, joka lisää rasvan muodostumista kehossa, Malhotra muistuttaa.

Malhotra viittaa kirjoituksessaan vielä useaan eri tutkimukseen sekä asiantuntijalausuntoon ja muistuttaa, ettei kukaan käske kuitenkaan syömään vadillista rasvaista juustoa kerralla. Kohtuus täytyy muistaa myös rasvapitoista ruokaa sisältävässä dieetissä. Täysrasvaisia tuotteita ei kuitenkaan professorin mielestä tule demonisoida turhaan. Malhotran mukaan esimerkiksi kakkostyypin diabetesta tulisi oikeasti kutsua nimellä hiilihydraatti-intoleranssi, jotta ihmiset tajuaisivat oikeasti sokerin vaarat.

– Jo modernin lääketieteen isä Hippokrates totesi: anna ruoan olla lääkkeesi ja lääkkeesi olla ruokasi. Nyt on sen aika, että annamme rasvan olla lääkkeemme.

Lähde: Daily Mail

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja