Voiko pizza olla myös terveellistä? Aiheeseen perehdyttiin torstaina Huomenta Suomessa.
Pizza mielletään usein mässäilyruoaksi ja suoraan epäterveelliseksi. Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan asia ei kuitenkaan ole näin suoraviivainen.
– Riippuu siitä, miten pizza tehdään. Jotkut taas kysyvät, pitääkö sen pizzan olla terveellisempää? Sehän riippuu taas siitä, kuinka usein sitä syödään.
Partasen mukaan pizza voi olla "ihan ok valinta", jos hieman kiinnitetään huomiota pizzapohjaan sekä täytteisiin.
Lue myös: Näin pizzasta tulee paljon parempaa kotiuunissa – ylivoimainen peltikikka!
Näin pizzasta tulee kaloripommi
Huomenta Suomessa nähtiin torstaina, miten pizzaa voi valmistaa astetta terveellisemmin airfryerilla. Kokki ja yrittäjä Joseph Youssef vinkkasi, että pizzapohjaan voi lisätä esimerkiksi hieman kauraleseitä. Täytteeksi laitettavaan jauhelihakastikkeeseen on myös helppo ujuttaa kasviksia.
Hanna Partanen muistuttaa, että muutamat valinnat tekevät pizzasta helposti kaloripommin.
– Jos energiapitoisuutta ajatellan, niin juuston määrää ja laatua kannattaa miettiä. Sitten makkarat, kuten chorizot ja pepperonit, ovat aika rasvaisia.
Vaihtoehtoiset pizzapohjat jakavat mielipiteet
Monet tekevät nykyään erilaisia proteiinipitoisia pizzapohjia, joissa ei käytetä välttämättä lainkaan vehnäjauhoja. Ne eivät ole Partasen henkilökohtaisia suosikkeja.
– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että se ei ole enää pizza, jos se tehdään kukkakaalipohjaan. Kyllä mielestäni pizzassa pitää jollain lailla olla se vehnäpohja kuitenkin, Partanen sanoo ja jatkaa vielä:
– Ymmärrän, jos on jollain vähähiilihydraattisella dieetillä, mut itse en valitsisi ehkä sellaista lähtökohtaisesti.