Juustolautanen on vain vähän alkuvalmisteluja vaativa tarjottava, joka sopii monenlaiseen tilaisuuteen. Muista nämä seikat juustotarjotinta kootessasi.
Jääkaapista tuntia ennen tarjoilua
Useimmat juustot tulisi ottaa jääkaapista tuntia ennen tarjoilua. Pinnan kuivumisen estämiseksi niitä ei kuitenkaan tulisi poistaa pakkauksesta ennen tarjoilua. Poikkeuksena tuorejuustot, jotka otetaan tarjolle suoraan jääkaapista.
Huoneenlämpöisena juuston kaikki aromit pääsevät esille, ja makunautinto on parhaimmillaan.
Miten juustot leikataan?
Pyöreät, neliskulmaiset ja pyramidinmuotoiset juustot leikataan piirakan tapaan. Kolmion muotoiset juustot leikataan kärjestä, jotta kolmion muoto osittain säilyisi. Kovat juustot voidaan myös leikata viipaleiksi, kuutioiksi tai tangoiksi. Monipuolisen juustotarjottimen saat tarjoilemalla osan juustoista kokonaisina, osan leikattuina.
Muista varata jokaiselle juustolle oma veitsi, jotta maut eivät pääsisi sekoittumaan.
Paljonko juustoa varataan?
Mikäli juustoja tarjoillaan pääruokana, juustoa tulisi varata 250 grammaa henkilöä kohden. Jälkiruokana tarjoiltaessa 100 grammaa henkilöä kohden on sopiva määrä.
Älä liioittele juustojen määrässä. Tarjoile kerralla ainoastaan kolmesta viiteen juustoa, jotta kaikkia ehtii maistelemaan rauhassa.
Lisukkeet korostavat juustojen makua
Lisukkeet asetellaan aina juustojen väliin, ei koskaan niiden päälle. Muuten juustot imevät itseensä makua lisukkeista.
Patonki. Patonki neutralisoi ja tasoittaa vahvojen juustojen makua sekä rasvaa.
Hillot. Juustojen suolaisuus ja hillon makeus ovat herkullinen vastapari. Hillo tuo makeudellaan juustojen parhaat puolet esiin.
Suklaa. Suklaa tuo omien happojensa ja makeuden avulla juustoista uusia aromeja esiin. Kokeile erityisesti tummaa suklaata.
Pähkinät. Erilaiset suolaamattomat pähkinät korostavat juuston omaa makua. Kokeile esimerkiksi cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä.
Viinirypäleet. Tummien viinirypäleiden makeus tasapainottaa juustojen suolaisuutta.
Lähteet: Pikaruokaa Ranskalaiseen tapaan, Lone Kjær /Clemens Trykkeriet A/S 2012), Valio