Yksi juoma on pääsiäisenä Alkon ehdoton hitti
Kysyimme Alkolta, millaiset juomat menevät pääsiäisviikolla erityisen hyvin kaupaksi.
MTV Uutisten Halpa vs. kallis -sarjan tuoreessa jaksossa testattiin pääsiäiseen sopivia punaviinejä, tarkemmin sanottua italialaisia Chianteja. Perehdyimme myös tarkemmin siihen, mitä nämä Toscanasta tulevat punaviinit oikeastaan ovat, ja miksi niistä on tullut suosittuja.
Moni suomalainen hankkiikin pääsiäispöytään nimenomaan punaviiniä. Tämä on nähtävillä Alkon myyntitilastoista.
– Arviomme mukaan punaviinien myynti kasvaa pääsiäisviikolla noin 80 prosenttia. Pääsiäinen on suomalaisille yksi ruokavuoden kohokohdista ja pääsiäispöydän juomiin panostetaan perinteisesti normaalia enemmän, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna.
Klassikkovalintoja suomalaisten pääsiäispöydässä
Vilkunan mukaan pääsiäisateria toistuu monille perinteisesti vuodesta toiseen melko saman kaavan mukaan. Juhlapöydän pääruoaksi tarjotaan esimerkiksi usein lammasta.
– Silloin turvaudutaan myös juomapuolella klassikkovalintoihin eli punaviinit tulevat italian Toscanasta, Espanjan Riojasta tai Ranskan Bordeaux’sta. Uuden maailman pääsiäisklassikot ovat Australian shiraz-viinejä tai Argentiinan malbec-viinejä.
Pääsiäinen näkyy toki Alkossa myös muiden juomien myynnin kasvuna. Vilkuna kertoo, että pääsiäisviikon myyntijakso on perinteisesti yksi Alkon vuoden vilkkaimpia.
Pääsiäisviikon litramyynnin arvioidaan kasvavan noin 50 prosenttia normaaliin viikkomyyntiin verrattuna. Pääsiäismyyntiä on verrattu vuoden 2023 niin sanottuun normaaliin viikkomyyntiin.
Olutta, kuohuvia ja alkoholitottomia vaihtoehtoja
Juomatrendeissä korostuu nyt raikkaus, ja sen myötä pääsiäispöytään napataan Vilkunan mukaan yhä useammin myös kuohuviiniä ja roseeviiniä.
– Jälkiruokaviineissä löytyy paljon valinnanvaraa pääsiäisen makeille herkuille ja juustoille. Madeiraa, portviiniä sekä liköörejä myydäänkin normaalia enemmän. Myös alkoholittomat tuotteet ovat löytäneet tiensä suomalaisten juhlapöytään.
Vilkuna muistuttaa, että myös olut on erinomainen vaihtoehto pääsiäispöytään. Oluen yhdistäminen ruokaan on trendinä jatkuvassa kasvussa. Pääsiäisoluet olivat aiemmin perinteisesti perusoluita tummempia ja vahvempia, mutta nykyisin pääsiäisoluiden tyylikirjo on kuitenkin laaja.
– Esimerkiksi tukevan pashan kanssa voi kokeilla aromikasta IPA-olutta, jonka trooppisen hedelmäinen humalointi suorastaan nostaa ja raikastaa pashan maun uusiin ulottuvuuksiin. Pääsiäisen aikaan muun muassa luostari- ja trappistioluet ovat suosittuja.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"