Älä pilaa treenisuoritustasi syömällä vääränlaisia ruokia väärään aikaan.
Itse treenaamisen lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös ruoka- ja juomatottumuksiin – oli tavoitteenasi sitten painonpudotus tai lihasmassan kasvattaminen.
Nesteytyksen kannalta tärkeintä on tietysti riittävä vedenjuonti. Mutta mitä sitten kannattaa syödä tai jättää syömättä? Älä kompastu ainakaan näihin sudenkuoppiin:
1. Älä tankkaa proteiinipirtelöitä ennen treeniä
Proteiinin sulattaminen vaatii elimistöltä pidemmän ajan kuin hiilihydraattien sulattaminen. Liian iso proteiiniannos ennen treeniä voi siis aiheuttaa vatsakramppeja. Proteiinipirtelö sopii treenin jälkeen nautittavaksi.
2. Älä liiku tyhjällä vatsalla
Liiallisen syömisen lisäksi myös syömättömyys voi pilata treenin. Tyhjällä vatsalla ei siis kannata lähteä treenaamaan. Elimistö muuttaa tällöin lihaskudosta verensokeriksi.
3. Varo energiapatukoita
Erilaiset energia- ja proteiinipatukat sisältävät usein hävyttömän paljon sokeria ja energiaa. Saatat siis huomaamattasi syödä treenin aikana kuluttamasi kalorimäärän.
4. Vältä rasvaisia keittoja ja salaatteja
Vaikka keitot ja salaatit saattavat kuulostaa automaattisesti terveellisiltä, kannattaa etenkin ennen liikuntaa ottaa selvää, kuinka paljon rasvaa ruoka-annokset sisältävät. Rasvainen keitto tai salaatti voi sekoittaa vatsan urheilusuorituksen aikana ja pilata pahimmillaan treenin kokonaan.
5. Älä syö raakoja vihanneksia
Vaikka raa’at vihannekset ovat erityisen terveellisiä ja vitamiinipitoisia, kannattaa varmistaa, etteivät raa’at herkut ärsytä vatsaa ennen treeniä. Tietyt vihannekset teettävät ruoansulatuksella tavallista enemmän töitä ja näiden vihannesten syömistä raakana kannattaakin välttää vatsanpurujen välttämiseksi. Esimerkiksi parsakaalia ja kaalia on hyvä välttää juuri ennen urheilua - etenkin, jos kärsii herkästä vatsasta.
6. Vältä urheilujuomia
Kannattaa pitää mielessä, että vaikka markkinoilla on tarjolla lukuisia erilaisia urheilujuomia, on tavalliselle liikkujalle vesi ehdottomasti paras juoma riittävän nesteytyksen takaamiseen. Urheilujuomissa on usein se haittapuoli, että energiatasot kohoavat niistä nopeasti - mutta myös laskevat nopeasti. Pahimmillaan urheilujuomat voivat vaikuttaa urheilusuoritukseen siten, että energiapiikin jälkeen on vaikea jaksaa tehdä suunniteltua treeniä loppuun saakka.
Lähde: Daily Meal
MTV LIFESTYLE