Yleinen uskomus onkin täysin väärä: Pastaa ei sittenkään tarvitse laittaa kiehuvaan veteen
Miten sinä keität spagetin, makaronin tai minkä tahansa muun pastalajikkeen? Luultavasti lisäät pastan kattilaan siinä vaiheessa, kun vesi kiehuu. Todellisuudessa kiehumispistettä ei tarvitsekaan odottaa.
Suurin osa ihmisistä valmistaa kuivapastan suurin piirtein samalla menetelmällä: ensin kattilaan lisätään vesi ja suola, sitten odotellaan veden kiehumista ja lopuksi joukkoon heitetään pastat. Näinhän se tehdään Italiassakin!
Nyt Twitterissä on kuitenkin noussut esiin toinen valmistustapa, joka jakaa mielipiteet jyrkästi. Erään miehen twiitti viime viikolta aiheutti melkoisen väittelyn internetissä:
Jos päivitys ei näy, katso se täältä.
– Tyttöystäväni lisäsi juuri pastan kylmään veteen ja laittoi hellan vasta sitten päälle. Kun sanoin, että veden pitäisi ensin kiehua, hän sanoi, että "kaikki miehet ovat aina samanlaisia", nimimerkki drive45 twiittasi.
Pasta kannattaakin laittaa jo kylmään veteen
Miehen twiitistä puhkesi vilkas keskustelu ja tilanne sai lopulta täysin odottamattoman käänteen. Tunnetut kokit ja ruokatutkijat nimittäin saapuivat paikalle puolustamaan miehen tyttöystävän pastankeittotapaa.
– Hänen menetelmänsä on erittäin ok, ellet sitten käytä tuorepastaa, tunnettu Serious Eats'in ruokanörtti J. Kenji Lopez-Alt kommentoi Twitterissä.
Samoilla linjoilla oli myös Food Network -kanavalta tuttu kokki Alton Brown.
– Minä aloitan pastan valmistamisen aina kylmässä vedessä, Brown kirjoitti Twitterissä.
Jos päivitys ei näy, katso se täältä.
Brown on itseasiassa jo aiemmin puolustanut julkisesti kylmän veden menetelmää. Hänen mukaansa pastan koostumuksesta tulee parempaa, jos valmistamisen aloittaa kylmässä vedessä.
Ruokanörtti Lopez-Alt vertaili eri valmistusmenetelmiä Serious Eats -sivustolla jo vuonna 2013. Hän totesi, että pastan valmistus kannattaa aloittaa pienessä määrässä kylmää vettä, sillä tällöin keitinvedestä tulee tärkkelyspitoisempaa ja sitä voi hyödyntää täydellisen kastikkeen valmistuksessa.
Jos valmistamisen aloittaa kylmässä vedessä, kannattaa pastan kypsyyttä seurata maistelemalla, eikä luottaa pastapaketin ohjeaikaan. Kypsymisaika riippuu muutenkin täysin käytettävästä hellasta – esimerkiksi induktioliedellä vesi saavuttaa kiehumispisteen tavallista hellaa nopeammin.
Lähde: The Kitchn
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"