Moni tekee kotioloissa tietämättään veistä käyttäessään virheitä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen ja turvallisuuteen.
Prevention-sivusto otti yhteyttä James Briscioneen, joka on kunnostautunut sekä kirjailijana, että arvostetun amerikkalaisen Institute of Culinary Educationin johtajana. Briscione paljasti, millaisia virheitä hänen opiskelijansa yleensä tekevät veisten kanssa.
Liian tylsä veitsi
Sen lisäksi, että veitsien aktiivinen teroittaminen pidentää niiden käyttöikää, on terävä veitsi tosiasiassa tylsää veistä turvallisempi. Asiantuntija suosittelee teroittamaan veitset vähintään kahdesti vuodessa.
– Jos veitsesi on tylsä, jodut käyttämään paljon voimaa pystyäksesi leikkaamaan mitään. Se tarkoittaa, että joudut varaamaan veitsen varaan enemmän painoa, ja jos se lipeää, lopputulosena syntyvä haava on paljon pahempi, kuin terävällä veitsellä, Briscione toteaa.
Väärä tapa leikata
Asiantuntija muistuttaa, että veitset on tehty toimimaan niin, että ne leikkaavat liikkuessaan. Tästä syystä ei koskaan ole syytä leikata siten, että veitsen terää painetaan raaka-aineen läpi kohtisuoraan leikkuulautaa nähden. Kun veitsen antaa liukua raaka-aineessa, helpottuu leikkaaminen huomattavasti.
– Moni asettaa ensin veitsen porkkanan päälle, ja ottaa sen jälkeen toisen käden avuksi painamalla terää suoraan alaspäin. Se on pahinta, mitä voit tehdä, Briscione kertoo.
Väärä ote
Oikea ote veitsen pitelemiseen ei suinkaan ole se kauhuleffoista tuttu. Veitsi otetaan oikeaoppisesti käteen siten, että etusormi ja peukalo ovat kahvan ja terän kohtaamispaikassa. Tätä kohtaa kutsutaan veitsen tasapainopisteeksi.
– Leikkaaminen helpottuu, kun veitsestä pidetään juuri siitä kohtaa kiinni, Briscione toteaa.
Et suojele sormiasi
Ammattikokit suojaavat aina huolellisesti sen käden sormet, jossa veistä ei pidetä. Tästä syystä sormia ei koskaan saisi pitää suorana siinä kädessä, jolla ei leikata. Asiantuntija suosittelee kuvittelemaan vapaaseen käteen pienen pallon, jonka ympärille sormet kietoutuvat.
– Tarkoitus on, että sormesi muodostavat eräänlaisen kupin – kuin pallon ympärille. Peukalo kuuluu olla suunnattuna kämmenen keskelle, Briscione kuvaa.
Leikkaat väärällä kohtaa terää
Se ei suinkaan ole yhdentekevää, millä osalla veitsen terästä leikataan. Asiantuntija on huomannut, että on hyvin yleistä, etteivät ihmiset leikkaa raaka-aineita oikealla osalla terää. Tästä syystä esimerkiksi yrtit muhjuuntuvat helposti leikkausvaiheessa.
– Moni käyttää leikatessaan vain terän loppupäätä, vaikka suurin osa leikkaamisesta olisi syytä toteuttaa veitsen ensimmäisen kolmanneksen avulla, Briscione kertoo.
Lähde: Prevention