Yrittäjällä yllättävä ratkaisu Saksan pesukarhuongelmaan: Tekee niistä makkaraa
Saksalainen lihakauppias on keksinyt innovatiivisen ratkaisun maan pahenevaan pesukarhuongelmaan: Hän tekee pesukarhuista makkaraa ja muita lihatuotteita. Miehen ratkaisusta kertoo uutiskanava CNN.
Metsästäjä Michal Reiss perusti vuonna 2022 lihakaupan Kaden kaupunkiin, joka sijaitsee Koillis-Saksassa.
Hän kertoi CNN:lle kehittäneensä idean yrittäessään keksiä massasta erottuvaa tuotetta, jonka hän voisi kiikuttaa tarjolle kansainvälisille Green Week -ruokamessuille.
Reiss kertoo, että Saksassa pesukarhuja pidetään tuhoeläiminä ja niitä tapetaan. Ne heitetään tämän jälkeen yksinkertaisesti roskiin.
Niinpä hän päätti tiedustella viranomaisilta, saisiko niitä sen sijaan käsitellä ja valmistaa ruoaksi.
Ideasta tuli hitti
Reissin idealle näytettiin vihreää valoa ja hän alkoi valmistaa "pesukarhupalloja" eli pesukarhun lihasta tehtyjä lihapullia. Hänen mukaansa herkku nousi hitiksi messuilla sekä hänen myymälänsä asiakkaiden keskuudessa.
Hän päätti pistää tuotteet myyntiin myös verkkoon. Nyt tuotevalikoimaan kuuluu jo seitsemää erilaista pesukarhunlihasta valmistettua tuotetta, muun muassa salamia.
– Olemme ainoa taho, joka Euroopassa myy pesukarhunlihaa, hän kertoo.
Reiss kertoo saaneensa pesukarhun lihasta ihmisiltä myönteistä palautetta.
– Kukaan ei ole koskaan sanonut, että se on ällöttävää tai että sitä ei voi syödä. Ihan kaikki todellakin pitävät siitä, hän sanoo.
Joku voi pohtia, miltä pesukarhulihapullapallot maistuvat. Reissin mukaan maun kyllä tunnistaa, mutta ero ei ole valtava.
– Sillä ei ole kovin ainutlaatuinen maku. Se on hieman pehmeämpää kuin muu liha, hän sanoi.
Taustalla todellinen ongelma
Reissin pesukarhulihapullien taustalla piilee todellinen ongelma.
Pesukarhuja alettiin kasvattaa turkistarhauksen merkeissä Saksassa 1920-luvulla ja niitä vapautettin luontoon ensi kerran vuonna 1934, kertoo saksalainen ympäristöjärjestö NABU.
Sen jälkeen tämä erittäin sopeutumiskykyinen laji on lisääntynyt nopeasti. Nyt Saksassa elää noin kaksi miljoonaa pesukarhua, kertoo paikallinen uutistoimisto DPA tutkijoita siteeraten.
Pesukarhu on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta. Yleensä lajin yksilö painaa kymmenisen kiloa, mutta isot urokset voivat olla jopa 20 kilon painoisia.
Saksalaisen Senckenberg-luontotutkimusyhdistyksen mukaan ne ovat vaaraksi paikalliselle luonnon monimuotoisuudelle, erityisesti matelijoille ja sammakkoeläimille, jotka ovat niiden ravintoa.
Pesukarhuilla on merkittävä vaikutus uhanalaisiin lajeihin. On keskusteltu siitä, pitäisikö pesukarhakantaa jotenkin hallita.
NABU-järjestön mukaan niiden metsästäminen ei ole oikea ratkaisu.
Alun perin pesukarhuja suojeltiin, mutta nykyään niitä saa metsästää lähes kaikissa Saksan osavaltioissa. CNN kertoo kuitenkin, että niiden kohtelu on edelleen kiistanalaista.
NABU on sitä mieltä, että uhanalaisia lajeja pitäisi ylipäätään suojella paremmin.
Katso myös video: Onko oikeasti hyviä eineslihapullia olemassa? Makutestissä valmiit lihapyörykät
Lähde: CNN
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Kurpitsa-uunifetapasta