Suosikkileivän nimen alkuperästä kiistellään.
Kerrosvoileipä club sandwich lienee monelle suomalaisellekin tuttu ravintoloiden ruokalistoilta. Leivän alkuperästä on olemassa useita eri teorioita, ja kuten monen muunkin hittiruoan kohdalla, moni taho on hamunnut itselleen titteliä leivän keksijänä.
Klassisen leivän kerrotaan saaneen alkunsa jo 1880-luvulla New Yorkin Union Club -ravintolassa. Leivän tiedetään mainitun ensimmäisen kerran The Evening World -lehdessä marraskuussa 1889 saatteella "oletko jo kokeillut Union Clubin voileipää?".
Toiset väittävät, että klubileipä on ehdottomasti syntynyt 1890-luvulla Saratoga Springsin Saratoga Clubilla.
Lue myös: Nostalginen leivänpäällinen teki paluun: "Muutama vuosi sitten ihan tosi junttia"
Club-sana onkin lyhenne?
Sosiaalisessa mediassa on sen sijaan jo vuosien ajan noussut säännölliseksi ihmettelyn aiheeksi teoria, jonka mukaan club sandwich -leivän nimi olisi itse asiassa akronyymi eli lyhennesana.
Väitetään, että leivän sana club olisi lyhenne sanoista "chicken and lettuce under bacon", eli kanaa ja salaattia pekonin alla.
Allrecipes-ruokasivuston mukaan tälle teorialle ei kuitenkaan ole olemassa mitään todisteita.
Sivuston mukaan on todennäköisempää, että leipä on saanut nimensä yksinkertaisesti siitä, että sitä on tarjoiltu klubeilla.
– Samalla tavalla kuin esimerkiksi "talon viini", club sandwich on mitä luultavimmin nimetty sen mukaan, missä sitä on alun perin tarjoiltu, sivustolla todetaan.
Joka tapauksessa perinteiseen club sandwichiin kuuluu kanan tai kalkkunan liha, pekoni, salaatti, tomaatti ja majoneesi. Jotkut vaativat klubileipäänsä lisäksi myös avokadoa, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että kalkkunan sijaan leivän täytyy sisältää nyhtökanaa.
Lue myös: Kansa on puhunut: Tässä järjestyksessä juusto ja kinkku kuuluu laittaa leivän päälle
0:26Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta.
Lähteet: Allrecipes, Colony Diner