Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Annen Raparperiunelma

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps9_8336
MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 07.03.2022 20:45

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan yhdeksännessä jaksossa taidonnäytteessä leipurit tekevät kakun, joka kuorrutetaan keväiseksi kukkakedoksi.

Kakkupohja

  • 260 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 30 g kauralese
  • 30 g mantelijauho
  • 10 g leivinjauhe
  • 10 g vaniljasokeri
  • 250 g Valio voita
  • 250 g sokeria
  • 160 g kananmuna
  • 80 g tuoretta mangoa
  • 1 keltuainen
  • 130 g Valio kuohukermaa
  • 200 g raparperia
  • 1 rkl perunajauho

Raparperihillo

  • 250 g raparperi
  • 100 g tuoretta mangoa
  • 1 rkl vettä
  • 170 g hillosokeri

Sitruunainen vanilja-valkosuklaatäyte

  • 2 dl vettä
  • 100 g sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 20 g maissitärkkelys
  • 4 rkl puristettua sitruunamehua
  • 1 tl sitruunan raastettu kuori
  • 25 g Valio voita
  • 0,5 dl Valio maitoa
  • 150 g valkosuklaata
  • 120 g Valio vispikermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 liivatelehteä

Kostutus

  • 1 dl vettä
  • 3 tl sitruunan puristettua mehua
  • 0,5 rkl sokeria

Kuorrutus

  • 4 dl Valio vispikermaa

Koristepursotukset

  • 4 dl Valion Oddly Good kasvirasvasekoite

Valmistusohje

VALMISTA KAKKUPOHJA: Siivuta raparperit ohuiksi siivuiksi ja pyörittele palat perunajauhoissa. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keltuainen ja soseutettu mango. Yhdistä vehnäjauhot, kauraleseet, mantelijauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää taikinaan puolet jauhoseoksesta, sitten kerma ja tämän jälkeen loput jauhoseoksesta. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille ja levitä raparperipalat päälle. Paista 200 asteessa 20—25 minuuttia.

KEITÄ RAPARPERIHILLO: Pilko raparperit ja mango pieniksi paloiksi ja laita ne kattilaan veden ja hillosokerin kanssa. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet ja vähän ”hajonneet”.

KEITÄ VANILIJAKIISSELI: Sekoita kattilassa vesi, sokeri, munat, maissitärkkelys ja sitruunamehu. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää raastettu sitruunan kuori ja kuutioitu voi. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä.

Laita kattilaan maito ja rouhittu valkosuklaa. Kuumenna, kunnes suklaa sulaa. Lisää kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Nostele kermavaahto valkosuklaaseoksen joukkoon ja vatkaa sen jälkeen mukaan jäähtynyt vaniljakiisseli.

KOKOA KAKKU: Leikkaa kakkulevystä esimerkiksi säädettävän kakkuvuoan avulla kolme pohjaa, halkaisija 18 cm (kaksi kokonaista ympyrää ja kaksi puolikasta ympyrää). Laita kakkupahvin päälle ensimmäinen pohja ja kierrä ympärille reunakalvo (tai kokoa kakku vuokaan).  Kostuta ja levitä päälle raparperihilloa. Lisää vanilja-valkosuklaatäytettä. Lisää tämän jälkeen puoliympyrän muotoiset kakkupohjat ja täytä samalla tavalla. Nosta päällimmäiseksi kokonainen pohjalevy ja kostuta. Peitä kelmulla ja nosta kylmään hyytymään.

VATKAA KUORRUTUSKERMA: Vaahdota vispikerma ja kuorruta kakku, tasoita sivureunat.

KORISTEPURSOTUKSET: Vaahdota kasvirasvasekoite ja värjää osa massaa vaaleanpunaiseksi, violetiksi ja vaaleanvihreäksi. Pursota ruusutyllalla ruusuja ja pienellä tähtityllalla hortensioita leivinpaperipalasten päälle. Laita jääkaappiin odottamaan. Lisää kakun sivulle värjättyä kasvirasvasekoitetta nokare ja vedä tästä pienellä palettiveitsellä kukan terälehtiä. Pursota pienellä pyöreällä tyllalla kukkiin heteet. Nosta jääkaapissa olleet kukat palettiveitsen avulla kakun päälle. Pursota väleihin syreeninkukkia ja lehtiä. Pursota lehtiä myös sivureunaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit