Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Kaukaa, mutta läheltä -maapallokakku, Tiia

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 26.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa tehtiin vastuullisuutta ilmentäviä maapallokakkuja.

  • Kokonaisvalmistusaika: 160 min

Raparperipohja

  • 100 g voita
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl vettä
  • 150 g ranskankermaa
  • 3 dl sokeria
  • 3 kpl kananmunaa
  • 5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl kauralesettä
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • n. 200 g raparperia

Raparpericurd

  • 5 kpl kananmunan keltuaista
  • 500 g raparperia (tuore)
  • 1 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 50 g voita

Vaniljamousse & mansikat

  • 5 dl vispikermaa
  • 400 g tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 500 g mansikkoita(tuore)

Kauramuru

  • 150 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl Kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria

Marenkivoikreemi

  • 5 kpl kanamunaa (valkuaiset)
  • 3 dl sokeria
  • 450 g voita
  • 1 rkl vaniljasokeria

Lisäksi

  • 1 sivu vohvelipaperia
  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 kpl kukkalanka 40 cm
  • Kukkateippi, vihreä
  • Vihreä tomuväri
  • Elintarvikevärit; sininen, vihreä ja ruskea elintarvikeväri

Valmistusohje

RAPARPERIPOHJA: Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi, noin 1 cm x 1 cm. Sulata voi. Lisää mukaan rypsiöljy, creme fraice, sokeri sekä kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet nesteisiin ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Kaada kolmeen vuokaan: halkaisijat 20, 18 sekä 16 cm. Lisää raparperin palat kakkutaikinan päälle. Paista alimmalla tasolla 180 asteessa noin 35–40 min. Jäähdytä pohjia hetken vuoissa ennen pois ottamista. Anna sitten jäähtyä kokonaan ennen kakun täyttämistä. 

RAPARPERICURD: Kuori ja pilko raparperi kattilaan veden kanssa, noin 1 cm paloiksi. Keitä veden ja sokerin kanssa, kunnes raparperi on pehmeää. Valuta vesi pois siivilän avulla, säästä neste kakkupohjan kostutusta varten. Hienonna raparperia siivilässä ja kaada takaisin kattilaan. Lisää kananmunien keltuaiset, säästä valkuaiset marenkikreemiä varten.  Sekoita, kunnes tahnamaista. Tarvittaessa lisää siivilöityä vettä.  Lisää voi, sekoita ja jäähdytä. 

VANILJAMOUSSE JA MANSIKAT: Vaahdota vispikerma. Lisää tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Pilko mansikat paloiksi ja siirrä kulhoon odottamaan täyttöä.

KAURAMURU: Sulata voi. Lisää muut ainekset voin sekaan ja levitä seos pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 200 asteessa noin 10-15min, kunnes kullanruskeaa.

MARENKIREEMI: Laita valkuaiset ja sokeri teräsastiaan vesihauteen päälle. Lämmitä kunnes seos n. 60 asteinen. Kaada seos monitoimikoneeseen ja vatkaa täydellä teholla noin 5 min, kunnes seos on marenkia. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä määrinä ja vatkaa vielä noin 5 min melkein täydellä teholla. Mausta ja värjää suurin osa kreemistä siniseksi, ja noin 2-3 dl vihreäksi.

KAKUN TÄYTTÄMINEN: Kokoa kakku puolipallon muotoiseen teräsvuokaan, jonka olet päällystänyt sisältä kelmulla. Laita pienin pohja alimmaiseksi, pyöreä pinta alaspäin. Lisää vaniljamoussea n. 1/4 koko määrästä. Lisää raparpericurdia ja ripottele mansikan paloja ja kauramurua päälle. Lisää toisiksi pienin kakkupala ja toista täyttö, kunnes päällimmäisenä isoin kakkupala. Hyydytä jääkaapissa. Aloita sillä aikaa tekemään puu (ohje alla)

TAIMI: Leikkaa kukkalanka kolmeksi hieman keskenään eri pituiseksi palaksi. Leikkaa vohvelipaperista kolme lehden muotoista palaa ja kiinnitä ne kukkalankaan. Vohvelipaperin muotoa saa muokattua hieman kostutetuilla sormilla. Kiinnitä vihreällä kukkateipillä jokainen lanka yhteen ja muotoile taimen näköiseksi. Värjää tomuvärillä lehdet vihreiksi.

VIIMEISTELY: Kumoa kakku oikein päin tarjoilualustalle. Päällystä siniseksi värjätyllä marenkikreemillä ja anna hyytyä. Kumoa kakku oikein päin tarjoilualustalle. Päällystä siniseksi värjätyllä marenkikreemillä ja anna hyytyä (jatka puun valmistusta). Lisää keskelle kakkua saksanpähkinärouhetta ”mullaksi”. Pursota mullan ympärille ruohotyllalla vihreää marenkikreemiä Laita taimi ”mullan” keskelle. 

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Pinkki kreemifantasia, Siirin reseptiKoko Suomi leipoo: Elegantisti överiä, Nellan reseptiKoko Suomi leipoo: Juhlien kuningatar -kakku, IirisKoko Suomi leipoo: Pelataan dominoa! -kakku, LauraKoko Suomi leipoo: Kinuskiomena, LauraKoko Suomi leipoo: Annen Raparperiunelma
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti