Koko Suomi leipoo: Lauran Kukkakedolla

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps9_8316
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan yhdeksännessä jaksossa taidonnäytteessä leipurit tekevät kakun, joka kuorrutetaan keväiseksi kukkakedoksi.

Vaniljainen kakkupohj

  • 6 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl vaniljasokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 4 kpl kananmunia
  • 3 dl rypsiöljyä
  • 2 dl huoneenlämpöistä Valio maitoa

Kostutukseen

  • ½ dl vichyä
  • 2 tl sitruunasta puristettua mehua

Paahdettu valkosuklaamousse

  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl Valio kuohukermaa
  • 100 g maustamatonta Valio tuorejuustoa
  • 3 kpl liivatetta
  • ½ dl Valio vispikermaa

Tyrniganache

  • 60 g sokeria
  • 25 g Valio vispikermaa
  • 25 g glukoosisiirappia
  • 40 g tyrnimarjoja
  • 55 g maitosuklaata

Karpalomarmeladi

  • 200 g karpaloita (pakaste)
  • 1 kpl appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • ¼ dl vettä
  • 2 ½ dl hillosokeria

Koristeluun

  • 8 dl Valion Oddly Good kasvirasvasekoite
  • ½ dl sokeria
  • pastavärejä, eri värejä (punainen, vaaleanpunainen, violetti, vihreä)

Valmistusohje

VANILJAINEN KAKKUPOHJA: Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä toisessa kulhossa rypsiöljy, kädenlämpöinen maito ja kananmunat. Lisää kuivat aineet nesteiden joukkoon siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina uunipellin päälle ja paista 175°C uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Ota levystä eli stanssaa 4 kpl ympyränmuotoista (halkaisija 16 cm) levyä. Jäähdytä.

Valmista karpalomarmeladi: Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes seos on marmeladimaista. Jäähdytä.

PAAHDETTU VALKOSUKLAAMOUSSE: Pilko valkosuklaa ja paahda leivinpaperin päällä 175C noin 8 minuuttia. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon tuorejuusto ja notkista. Laita paahdettu valkosuklaa ja kerma kattilaan ja keitä seosta välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja lisää ne kuuman kinuskin joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää seos tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kermavaahto.

TYRNIGANACHE: Kuumenna tyrnimarjoja kattilassa/mikrossa ja paseeraa, jotta mehu saadaan eroteltua. Karamellisoi sokeria kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa kerma ja glukoosisiirappi. Kun sokeri on kullanruskeaa, lisätään kerma-siirappiseos. Sekoita. Poista kattila liedeltä ja lisää tyrnimehu. Sulata maitosuklaa ja kaada tyrniseos suklaan päälle pienissä erissä hyvin sekoittaen.

KAKUN KOKOAMINEN: Kostuta kakkupohja sitruunavichyllä ja pursota pohjan päälle tyrniganachea. Levitä ganachen päälle karpalomarmeladia ja lopuksi paahdettua valkosuklaamoussea. Toista kaikissa kolmessa kerroksessa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Kuorruta värjäämättömällä kermalla koko kakun pinta pursotuspussia ja palettiveitsiä apuna käyttäen. Värjää kermasta pieni määrä vaalean vihreäksi ja lisää värjättyä kermaa kakun alareunaan palettiveitsellä, niin että reunasta tulee liukuvärjätty. Pursota tähtityllalla erivärisiä ja erikokoisia kukkia kakun reunoille. Pursota lehtityllalla kukkiin terälehdet. Tee pyöreällä tyllalla kukkiin varret.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.