Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Cheddar-peruna-sipulipiirakka, Johannan resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps4_beautyshots2_johanna_007
Julkaistu 24.03.2025 20:45

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden neljännessä jaksossa leivottiin brittien klassikkotuotteita.

Piirakkapohja

  • 250 g suolaista ja kylmää voita
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 1 kpl kananmuna
  • 0,75 dl kylmää vettä
  • 1 tl suolaa

Peruna-sipulutäyte

  • 650 g uusia perunoita (tai pieniä perunoita)
  • 40 g voita
  • 3 kpl purjon varsia
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 150 g crème fraîchea
  • 2 tl kokojyvä sinappia
  • 2 tl sitruunamehua
  • ½ nippu ruohosipulia
  • 200 g brittiläistä cheddarjuustoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Vihersalaatti ja kastike

  • 200 g salaattisekoitusta
  • 2 kpl granny smith omenaa
  • 100g pekaanipähkinöitä

Appelsiini-dijon-kastike

  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 kpl appelsiini
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

PIIRAKKAPOHJA:  Laita jauhot ja suola isoon kulhoon ja hiero sitten sekaan kylmää voita kuutioituna, kunnes seos muistuttaa korppujauhoja. Vatkaa muna ja maito keskenään ja lisää sitten vähitellen jauhoseokseen juuri sen verran, että alkaa muodostua taikina (varaa jäljelle jäänyt muna-maitoseos piirakan pintakäsittelyyn). Kun taikina alkaa tarttua kokkareiksi, vaivaa sitä kevyesti, kunnes siitä muodostuu pallo. Kääri kelmuun ja jäähdytä noin 30 minuuttia pakastimessa.

PERUNA-SIPULI TÄYTE: Keitä täytettä varten perunat suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja anna jäähtyä, leikkaa sitten ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät uusia perunoita niitä ei tarvitse kuoria. Pilko purjo ja kevätsipulit. Kuumenna sitten voi isossa pannussa, lisää pilkotut purjot ja kevätsipulit, mausta suolalla ja mustapippurilla, peitä ja hauduta 5-7 minuuttia kannen alla, sekoita välillä. Poista kansi ja keitä ylimääräinen kosteus pois, ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon crème fraîche, sinappi, sitruunamehu, saksittu ruohosipuli ja tarkista maku. Laita sivuun jäähtymään. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

PIIRAKAN MUOTOILU, TÄYTTÄMINEN, KORISTELU JA PAISTO: Jaa taikina kahteen osaan, toinen osa ⅓ ja toinen osa ⅔. Ripottele työtasolle hieman jauhoja
ja kauli ⅔ taikinasta. Vuoraa piirakkavuoka (noin 22-25cm) taikinalla. Asettele puolet jäähtyneistä viipaloiduista perunoista taikinapohjalle. Lisää puolet jäähtyneestä purjotäytteestä ja sen jälkeen puolet juustosta. Toista sama uudelleen.  Kauli loput taikinasta kanneksi. Tee lehtimuotilla aukot, "höyryaukot" piirakan keskiosaan. Laita sitten taikinan kansi täytteen päälle ja tiivistä reunat sormenpäillä tai haarukalla. Leikkaa pois ylimääräinen taikina. Koristele piirakan päällinen erilaisia lehtimuotteja apuna käyttäen. Voitele ja paista 35-40 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskeaa ja rapeaa.

VIHERSALAATTI JA KASTIKE:  Viipaloi omenat. Paahda pekaanipähkinöitä pannulla pari minuuttia, kunnes ne tuoksuvat paahtuneilta. Pese ja kuivaa salaattisekoitus. Raasta appelsiinin kuori hienoksi ja purista mehu. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset paitsi appelsiinimehu ja sekoita. Lisää appelsiinimehua hieman kerrallaan ja tarkista maku. Sekoita salaattiainekset ja kastike kulhossa.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo