Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kolmen viljan norppaleipä Saimaan levitelaudalla, Lenan resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps3_beautyshots2_jelena_005
Julkaistu 24.03.2025 15:07

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden kolmannen jakson resepti.

Kolmen viljan leipätaikina

  • 3 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 dl pikakaurahiutaleita
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä

Kaulitsemiseen

  • 1 dl vehnäjauhoja kaulitsemiseen

Koristeluun

  • 4 kpl oliiveja (kokonaisia, mustia, kivettömiä)
  • 2 kpl kokonaisia mustapippureita

Leivän ruohosipulitäyte

  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 nippu ruohosipulia
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria rouhittuna ripaus
  • Voiteluun;
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 rkl maito

Pinnalle

  • 3 rkl auringonkukansiemeniä

Suolataikina

  • ½ kpl keltuaista
  • ¼ tl suolaa
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 0,3 dl vettä

Levitelauta

  • 150 g fetajuustoa
  • 50 g torejuustoa
  • 1,5 rkl sitruunamehua
  • ¼ tl valkopippuria
  • 3 rkl auringonkukansiemeniä
  • 1 rkl pistaasipähkinöitä
  • 1 nippu persiljaa
  • 1 nippu tilli
  • elintarvikevärit: sininen ja keltainen
  • syötäviä kukkia

Valmistusohje

KOLMEN VILJAN LEIPÄTAIKINA:  Lämmitä uuni 40°C. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan hunaja, suola, hiutaleet, ruisjauho ja  auringonkukansiemenet. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna koneen vaivata taikinaa, kunnes sitko on muodostunut ja taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä liinalla ja laita uuniin kohoamaan 10 minuutiksi, valmistele sillä välin täytteet. Leikkaa ruohosipuli saksilla valmiiksi silpuksi leivän täytettä varten 

LEVITELAUTANEN: Paahda auringonkukansiemenet pannulla ilman öljyä (3rkl). Vaahdota feta ja tuorejuusto keskenään, mausta suolalla ja pippurilla. Kun vaahto on valmis, jaa se kolmeen astiaan, värjää 1/3 vaaleansiniseksi ja 1 rkl määrä keltaiseksi. Värjää vielä 1 rkl vaahtoa vihreäksi kaloja varten (sekoita sininen ja keltainen). Laita vihreää levitetahnaa kalamuottiin ja laita pakkaseen. 

SUOLATAIKINA: Riko kananmuna pieneen kulhoon tai lasiin. Ota puolet keltuaisesta erilleen ja lisää siihen suolataikinan ainekset. Sekoita loput kananmunasta maidon kanssa, jätä odottamaan leivän voitelua. Vaivaa ensin käsin ja sitten pöydällä loppuun kimmoisaksi taikinaksi. Peitä tuorekelmulla ja jätä sivuun odottamaan 

LEIVÄN MUOTOILU: Ota taikina uunista ja kauli mahdollisimman ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä tuorejuusto ja leikattu ruohosipuli, ripottele lisäksi suola ja pippuri pinnalle. Kääri taikina tiukalle rullalle pitkästä reunasta aloittaen. Puolita rulla kahteen osaan. Halkaise rullat kahtia pituussuunnassa, jätä noin 10 cm ehyeksi. Kierrä leikatut taikinapuolikkaat leikkauspinta ylöspäin. Aseta taikina leivinpaperille ja muotoile kranssiksi, tee molemmista päistä norpan näköiset 

SUOLATAIKINAKORISTEET: Kauli suolataikina n 2-3mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa pyrstön ja evän muotoiset palat, neljä kumpaakin. Ota tyllalla pyöreät poskipalat. Leikkaa oliiveista silmät ja suu.

LEIVÄN VOITELU, PAISTO JA VIIMEISTELY: Leivän voitelu, paisto ja viimeistely. Voitele kranssi kananmunan ja maidon sekoituksella. Ripottele päälle auringonkukan siemeniä (paahtamattomia). Jätä kohoamaan noin 30 minuutiksi ja nosta uunin lämpö 200°C. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Leivän paistuessa ”maalaa” Saimaan maisema levitelaudalle; Sinisestä levitteestä tulee Saimaan vesi, valkoisesta kirkas taivas, keltaisesta auringon kajastus. Yrteistä saa rantakaislikon ja metsät, auringonkukan siemenistä tulee kalliot ja pistaaseista sammalta. Aseta tuorejuusto - kalat pakasteesta ”veteen”. Laita uunituore kranssi laudalle niin että maisema jää keskelle. 

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo