Koko Suomi leipoo: Pelataan dominoa! -kakku, Laura
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa luodaan lautapelejä.
Pelipöytä
Sokerikakkupohja
- 10 kpl kananmunaa
- 4 dl sokeria
- 2 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
- 2 ½ dl perunajauhoja
- 2 ½ tl leivinjauhetta
- 2 kpl sitruunan kuoriraastetta
Kostutus
- 2 ½ dl kevyt maitoa
- 1 tl vaniljasokeria
Täyte
lakritsitoffee-vaahto
- 133 g / 7 patukkaa Kick lakritsitoffee-patukka
- 1 ½ dl kuohukermaa
- 1 ½ dl kasvivispiä (Oddly good)
Sitruunatahna
- 2 dl sitruunan mehua
- 1 ½ dl sokeria
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 2 kpl kananmunaa
- 70 g voita
Valkosuklaamuro
- 7 dl riisimuroja
- 145 g valkosuklaata
- 30 g voita
- ripaus merisuolaa
Koristelu
- 750 g valkoista sokerimassaa
- 250 g mustaa sokerimassaa
- -
- 1 dl maissitärkkelystä
- 1 rkl kirkasta alkoholia
Dominopalikat
Vaniljakeksit
- 110 g voita
- 100 g erikoishienoa sokeria
- 1 kpl kananmuna
- 195 g erikoisvehnäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
Täyte
- 38 g / 2 patukkaa Kick-lakritsitoffee
- ½ dl kuohukermaa
- 1 rkl voita
Koristelu
- 200 g mustaa sokerimassaa
- ¼ dl valkuainen
- 1½ dl tomusokeria
Valmistusohje
PELIPÖYTÄ: KAKKUPOHJA: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot ja lisää ne munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Jaa taikina kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille säädettävän kakkurenkaan sisään.Koko 27 x 37 cm. Paista kiertoilmalla n. 20 min.
LAKRITSITOFFEE-VAAHTO: Pilko Kick-patukat ja laita ne yhdessä kuohukerman kanssa kattilaan. Mittaa samaan kattilaan myös kekseihin tulevat Kick-patukat ja kerma. Keitä keskilämmöllä sekoittaen, kunnes patukat ovat täysin sulaneet. Kaada seos kulhoon, mutta jätä kattilaan 1 dl seosta dominopalikoita varten. Laita kulho pakkaseen, kunnes alat koota kakkua.Sekoita välillä ja tarkkaile koostumusta. Seoksen pitää olla täysin kylmää, jotta se vaahtoutuu paksuksi vaahdoksi. Vaahdota myös kasvivispi ja yhdistä tämän jälkeen vaahdot.
SITRUUNATAHNA: Purista sitruunoiden mehu kattilaan. Lisää sokeri, kananmunat ja siivilöity maissitärkkelys. Kuumenna seos samalla huolellisesti sekoittaen. Kun seos pulpahtaa, sekoita voimakkaasti, kunnes seos sakenee. Lisää pieneksi paloiteltu voi, anna sulaa ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä.
VALKOSUKLAAMURO: Sulata valkosuklaa ja voi. Sekoita joukkoon riisimurot ja kauli 27 x 37 cm kokoiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. Laita jääkaappiin jähmettymään.
KAKUN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Kokoa kakku tarjoiluastialle säädettävän kakkurenkaan sisälle. Laita pohjalle ensimmäinen kakkupohja. Kostuta. Levitä pintaan ⅓ sitruunatahnasta. Lisää lakritsitoffee-vaahto. Lisää suklaamurolevy kippaamalla ja irrota leivinpaperi. Lisää toinen kakkupohja. Kostuta. Levitä pintaan ⅓ sitruunatahnasta. Anna vetäytyä hetki kylmässä. Nosta kakkurengas pois ja levitä loput sitruunatahnasta kakun sivuille. Pyöritä sekä mustasta, että valkoisesta massasta pötköjä. Laita yksi musta sekä yksi valkoinen pötkö vierekkäin ja paina hyvin yhteen. Kierrä rullalle. Tee sama kaikille pötköille. Laita rullat vierekkäin ja tiivistä. Kaulitse yhtenäinen levy, joka on n. 42 x 52 cm, jolloin se yltää hyvin kakun reunasta reunaan. Siirrä levy kaulinta apuna käyttäen kakun pintaan, tasoita ja siisti reunat. Tarvittaessa puhdista pinta alkoholiin kastetulla siveltimellä.
DOMINOPALIKAT: KEKSIT: Vaahdota voi ja sokeri kevyesti. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että aineet ovat kunnolla sekaisin. Kauli taikina ohueksi levyksi ja laita kylmään puoleksi tunniksi. Paista levy kokonaisena 180 asteisessa uunissa 10–12 min.
TÄYTE: Keitä 10 min kakkutäytteestä ylijätettyä lakritsitoffee-kermaseosta. Lisää voi ja anna jäähtyä. Seos paksunee vielä jäähtyessään.
KEKSIEN KORISTELU JA VIIMEISTELY: Kauli musta sokerimassa ohueksi levyksi. Levitä lakritsitoffee-täyte jäähtyneen keksilevyn päälle. Nosta sokerimassalevy täytteen päälle ja tasoita hyvin. Leikkaa keksit isolla terävällä veitsellä dominopalikoiksi ja nosta ketjuksi kakun päälle. Muutaman keksin voi jättää koristeeksi kakun viereen. Valmista pikeeri vaahdottamalla valkuainen ja tomusokeri. Pursota palikoille keskikohta ja silmäluvut.
VINKKI: Pohjan voi paistaa myös ilman kakkurengasta, mutta kakkurenkaan avulla reunoista tulee hieman korkeammat, siistit ja särmikkäät. Rengasta ei tarvitse voidella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa