Koko Suomi leipoo: Lapsuuden klassikko – Kimble! Oona
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa luodaan lautapelejä.
Sitruunainen unikonsiemenpohja
- 8 kpl kananmunaa
- 4 dl sokeria
- 200 g voita sulatettuna
- 2 kpl sitruunoita (mehu+kuoriraaste)
- 2 dl luonnonjogurttia
- 6 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 2 dl perunajauhoja
- 4 tl leivinjauhetta
- 4 tl vaniljasokeria
- 4 rkl unikonsiemeniä
- Ripaus suolaa
Keksitaikina
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl sokeria
- 1 kpl kananmunan keltuainen
- 1 kpl sitruuna (kuoriraaste)
- 3 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl vaniljasokeria
- Ripaus suolaa
Kaulintaan
- n. 2-3 dl erikoisvehnäjauhoja
Lemon curd
- 2 kpl sitruunoita (mehu+kuoriraaste)
- 2 dl tomusokeria
- 2 kpl kananmunankeltuaista
- 50 g voita
- Paahdettu valkosuklaa
- 150g valkosuklaata
- Mustaherukkamousse
- 5kpl liivatelehteä
- Vettä liivatelehdille
- 300g suomalaisia mustaherukoita (pakaste)
- n. 0,5dl vettä (mustaherukoille)
- 2dl kuohukermaa
- 200g maustamatonta tuorejuustoa
- 1dl tomusokeria
- 2tl vaniljasokeria
- Kostutus
- 1,5dl maitoa
- 2tl vaniljasokeria
Voikreemi
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 1dl tomusokeria
- 50 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 kpl sitruunan kuoriraaste
Kuorrutus+koristeet
- n. 2 dl isomaltoosia
- n.500 g valkoista sokerimassaa
- maizenaa kaulimiseen
- Elintarvikevärit; keltainen, punainen, sininen, vihreä
- Elintarvikeliimaa
- n. 3 dl tomusokeria
- n. 1 dl vettä
Valmistusohje
SITRUUNAINEN UNIKONSIEMENPOHJA: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sulata voi. Raasta sitruunat ja purista mehu. Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen nuolijalla sekoitellen kaikkia aineksia ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Säädä 2kpl reunavuokaa 25cm x 25cm kokoisiksi, kaada taikina vuokiin ja paista pohjia 200asteessa (kiertoilma 180c) uunin keskiosassa noin 12-15minuuttia. Irrota vuoat ja anna pohjien jäähtyä täysin.
KEKSITAIKINA: Vatkaa voita ja sokeria hetken, lisää kananmunankeltuainen sekä sitruunan kuoriraaste, vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina kelmuun ja laita hetkeksi kylmään odottamaan.
SOKERIMASSAKORISTEET: Ota noin 50g sokerimassaa ja jaa se 5kpl osaan (á10g). Värjää 1osa keltaiseksi, 1osa punaiseksi, 1osa siniseksi,1osa vihreäksi ja jätä 1osa valkoiseksi. Muotoile jokainen värjätty osa 4kpl pelinappulaksi. Muotoile valkoisesta osasta neliö, piirrä neliöstä noppa elintarviketussilla. Jätä koristeet pöydälle kovettumaan.
LEMON CURD: Raasta sitruunoiden kuoret ja purista mehu, laita kattilaan. Lisää vielä tomusokeri ja kananmunankeltuaiset. Kuumenna seosta jatkuvasti sekoitellen, kunnes sakenee. Nosta levyltä, lisää kuutioitu voi ja sekoita tasaiseksi. Laita kylmään jäähtymään.
PAAHDETTU VALKOSUKLAA: Pilko valkosuklaa ja laita leivinpaperoidulle uunipellille, paahda suklaata 200asteessa noin 5minuuttia. Anna jäähtyä ja rouhi suklaa.
MUSTAHERUKKAMOUSSE: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta kohmeiset mustaherukat, lisää tilkka vettä tarvittaessa. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa mustaherukkasose, tuorejuusto sekä sokerit. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, sulata liivatteet veteen ja anna liivateveden hieman jäähtyä. Kaada liivatevesi jatkuvasti vatkaten täytteeseen. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon.
KOSTUTUS: Yhdistä ainekset.
KAKUN KOKOAMINEN: Nosta yksi pohja tarjoilulautaselle ja kiristä reunavuoka ympärille. Kostuta pohja. Kaada lemon curd pohjan päälle ja ripottele paahdettu valkosuklaa päälle. Kaada vielä mustaherukkamousse päälle. Nosta toinen pohjapala moussen päälle ja kostuta pohja. Laita kylmään hyytymään.
KEKSIEN TEKO: Kauli taikina leivinpaperin päällä (näin sinun ei tarvitse siirtää keksiä ennen paistoa), jätä taikina noin 0,5cm paksuksi. Tee itsellesi pahvista malli josta teet keksin, ø18cm leveä ja noin 2,5cm paksu ympyrä. Leikkaa mallin mukaan keksi, ja painele esimerkiksi pienellä tyllalla (jonka ø1,5cm) reiät tasaisin välein koko keksin ympäri. Ota ylimääräinen taikina pois keksin ympäriltä ja paista keksi 200asteessa uunin keskiosassa noin 4-5minuuttia.
Kauli ylijäämä taikina uudestaan uuden leivinpaperin päällä. Tee itsellesi pahvista malli, joka on noin 8cm x 2cm kokoinen. Tee mallin mukaan 8kpl keksiä. Tee varuilta muutama ylimääräinen keksi. Painele pienellä tyllalla (jonka ø1,5cm) reikiä, jokaiseen keksiin 4kpl reikää tasaisin välein. Paista keksit 200asteessa uunin keskiosassa noin 4-5minuuttia.
NOPPAKULHO ISOMALTOOSISTA: Kuumenna isomaltoosia pienessä kattilassa kunnes sulaa. Kaada puolipallo (noin ø4cm) silikonivuokaan sulanutta isomaltoosia, kallista vuokaa jotta massa leviää tasaisesti reunoille ja anna jähmettyä kylmässä.
VOIKREEMI: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi, tähän menee noin 5-8minuuttia. Lisää tuorejuusto, vaniljasokeri ja sitruunan kuoriraaste, vatkaa vielä hetken. Levitä voikreemi kauttaaltaan kakun päälle.
KAKUN KORISTELU: Värjää jäljellä oleva sokerimassa siniseksi, älä sekoita massaa niin että se värjääntyy aivan tasaisen siniseksi, vaan jätä väri marmoroiduksi. Kauli maizenaa apua käyttäen levyksi ja nosta kakun päälle.
Asettele keksit kakun päälle, liimaa varovaisesti elintarvikeliimalla kiinni. Asettele pelinappulat haluamillesi paikoille. Nosta isomaltoosista tehty kulho keskelle kakkua, laita noppa sisään.
Tee paksua sokerikuorrutetta yhdistämällä tomusokeria ja vettä. Jaa kuorrute neljään osaan, värjää jokainen osa pelinappuloiden värisiksi. Maalaa ohuella siveltimellä reunoilla oleville kekseille omaväriset kotipesät.
VINKKI: Jätä keksitaikina tarpeeksi paksuksi niin keksit eivät halkeile. Tee kaikkia keksejä ylimääräisiä varalle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa