Koko Suomi leipoo: Petrin nopeat sienikolmiot
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden kahdeksannen jakson taitotehtävässä Petri leipoi rapeita sienikolmioita.
Taikina
- 300 g jauhoja
- 1,5–1,8 dl kuumaa vettä
- 1,5 rkl öljyä
- 1 rkl viinietikkaa
- ripaus suolaa
- Maizenaa työpöydän jauhottamiseen
- Öljyä
- Kananmuna voiteluun
Täyte
- 250 g purjoa
- 2 valkosipulin kynttä
- 200 g tuoreita sieniä (esim. tatteja, kantarelleja, portobelloja, shiitake-sieniä)
- loraus valkoviinietikkaa
- 0,5 dl rouhittuja cashewpähkinöitä
- tuoretta timjamia
- ruohosipulia
- loraus kermaa
- 150 g brietä
Valmistusohje
1. Sekoita kaikki aineet Maizenaa lukuun ottamatta kulhossa tasaiseksi massaksi ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Kääri taikina tuorekelmuun ja aseta se jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi.
1. Valmista täyte taikinan levätessä: Kuullota pannulla tilkassa öljyä pieneksi leikattua valkosipulia ja suikaloitua purjoa muutama minuutti. Lisää pannulle viipaloidut sienet. Jatka kuullottamista kunnes sienistä tuleva neste on haihtunut ja ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon loraus viinietikkaa, timjami ja ruohosipuli sekä kerma.
2. Jaa taikina 6 osaan ja pyöritä ne palloiksi. Suojaa pallot kuivumiselta käärimällä ne tuorekelmuun.
3. Jauhota pöytä maizenalla. Kaulitse palloista mahdollisimman ohuita suorakaiteen muotoisia levyjä. Käytä kaulitsemiseen ohutta puukapulaa. Käytä maizenaa runsaasti, jotta taikina liukuu hyvin leivonta-alustalla eikä tartu kiinni itseensä. Aseta kaulittu taikinalevy edellisen päälle ja ripottele päälle runsaasti maizenaa. Kaulitse lopuksi koko taikinalevypinoa. Taikinalevyt eivät tartu kiinni toisiinsa, jos niiden välissä on tarpeeksi maizenaa.
4. Ota taikinapinosta yksi kaulittu taikinalevy työpöydälle ja harjaa siitä maizena pois (esimerkiksi pullasudilla). Voitele se öljyllä. Leikkaa levy pituussuunnassa kahteen suorakaiteen muotoiseen osaan. Levitä täytettä ja pala brietä kummankin taikinapalan yhteen päähän. Aloita taikinasuikaleen taitteleminen kolmioksi niin että käännät suikaleen pään sen pitkälle sivulle (täytteen jäädessä sen sisään) ja sitten taas taikinasuikaleen kärjen kohti toista päätä. Jatka taittelua kunnes näin syntyvässä kolmiossa ei ole enää avonaisia reunoja. Leikkaa tarvittaessa ylimääräinen taikina pois.
5. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 175 asteessa 20 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"