Koko Suomi leipoo: Inkan Yrttinen letitys
Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.
Vaalea leipä
- 2,5dl vettä
- 25g tuorehiivaa
- 2tl suolaa
- 1dl aurinkokuivattua tomaattia
- 2tl oreganoa
- 6-8dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
- 0,5dl aurinkokuivatun tomaatin öljyä
Ruistaikina
- 1,5dl vettä
- 1rkl rypsiöljyä
- 1tl suolaa
- 3dl Sunnuntai hieno täysjyväruisjauhoja
- 1dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Täyte
- 1 ruukku basilikaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 0,5dl mantelilastuja
- 0,5dl parmesaanijuustoa
- 1tl suolaa
- 0,5tl mustapippurirouhetta
- 1dl oliiviöljyä
Valmistusohje
VAALEA LEIPÄ: Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva. Lisää suola, mausteet ja yritit, vehnäjauho ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Jätä liinan alle nousemaan noin 20 minuutiksi.
RUISTAIKINA: Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa tasaiseksi taikinapalloksi. Kauli ohueksi levyksi ja leikkaa siitä pitkiä siivuja (3), jotka voi letittää vaalean leivän päälle.
TÄYTE: Rouhi ja pilko valkosipuli, basilika, ja juusto. Mittaa kaikki muut paitsi öljy ja suola/pippuri tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljyä, kunnes seos on tarpeeksi juoksevaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
LEIVÄN KOKOAMINEN: Kauli vaalea leipä ohueksi levyksi ja levitä yrttitäytettä (pesto) levyn päälle tasaisen ohuesti, älä laita liikaa, jottei pursua. Kääri levy rullalle ja leikkaa pitkittäissuunnassa 4 siivuun niin kuin pullan letityksessäkin. Jätä päätyyn noin 1cm, jota et leikkaa. Voitele vaalean leivän osiot (4) kananmunalla. Letitä ruistaikina 3 osalla ja aseta se vaalean leivän eri osioiden päälle niin, että letitys jää pintaan. Letitä leipä kauniiksi letiksi ja aseta se sydämen muotoon pellille. Leikkaa muoteilla ruistaikinasta lumihiutaleita, vesipisaroita, lehtiä ja kukkia ja asettele ne tasaisesti letitetyn leivän päälle niin, että ne kulkevat vuodenaikojen mukaan ympäri sydämen. Voitele ruiskoristeet munalla ja ripottele päälle seesami- ja chia-siemeniä. Paista leipää 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä ja kauniin ruskea pinnasta. Voit tarvittaessa peittää leivinpaperilla, ettei leipä tummu liikaa. Tarjoile pestotahnan kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku