Koko Suomi leipoo: Annen Dipattavat yrttiruusut herkkukorissa
Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.
Vaalea leipätaikina
- 60 g tuorehiivaa
- 9 dl Valio rasvatonta maitoa
- 4,5 rkl oliiviöljyä
- 3 tl vaalea siirappia
- 3 tl suolaa
- 4 dl Sunnuntai rouheinen sämpyläjauho
- 13-15 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 130 g Valio punaleimaemmental, raaste
- 1 dl sormisuola
- 0,5 dl sesaminsiemen
- 1 dl vettä voiteluun
Voiteluun
- 1 kananmuna
Kaulitsemiseen
- 1,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Täyte
- 100 g Valio maustamaton tuorejuusto
- 40 g salaattijuustokuutio
- 1 limen mehu
- 1 ruukku basilikaa
- 2 rkl oregano, tuore
- 3 rkl persilja, tuore
- ripaus suolaa
- ripaus pippuria
Ruiskupit
- 2 rkl oliiviöljyä
- 90 g Valio rasvatonta maitoa
- 100 g Valio maustamaton jogurtti
- 2 tl hienoa merisuolaa
- 30 g ruislese
- 190 Sunnuntai hieno täysjyväruisjauho
- 120 g ohrajauho
- 60 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho (kaulitsemiseen)
- 0,5 dl vettä
Yrttisalsa
- 1 dl oliiviöljy
- 1 limetin mehu
- reilu 0,5 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- reilu 0,5 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
- reilu 0,5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
- 250 g kirsikkatomaatteja
- 1 valkosipulin kynsi
- ripaus sokeria
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
- (n. ½ dl mansikkasurvosta)
Koristeluun
- 1 ruukku jäävuorisalaatti
- 1 ruukku rucola
- 1 ruukku herneenverso
- 1 ruukku sitruunamelissa
- 1 ruukku rosmariini
- 150 g mansikoita, tuore
- 1 rasia ananaskirsikkaa
Valmistusohje
VALMISTUSOHJE: Valmista vaalea taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää öljy, siirappi ja suola. Alusta taikinaan vähitellen jauhot ja lisää alustamisen loppuvaiheessa juustoraaste. Vaivaa taikinaa pöydällä, kunnes siinä on kunnon sitko. Kohota tuorekelmun alla peitettynä noin 30 minuuttia.
Valmista sillä aikaa leivän täyte. Vatkaa tuorejuusto kuohkeaksi ja lisää siihen murustettu salaattijuusto, limen mehu sekä suola ja pippuri. Hienonna oreganoa, persiljaa ja basilikaa (2 rkl) mukaan.
Valmista ruistaikina. Sekoita öljy, maito, jogurtti, suola ja leseet. Lisää ruisjauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina on kiinteää ja irtoaa kulhosta. Laita taikina odottamaan kelmun alle.
Ota vaaleasta taikinasta noin 1/3 ja kaulitse siitä jauhotetulla pöydällä ohut levy (noin 5 mm). Ota levystä muotin/lasin avulla halkaisijaltaan noin 10 cm olevia ympyröitä (13-15 kpl). Voitele ympyrät yrttitäytteellä. Leikkaa ympyröihin taikinapyörällä neljä viiltoa niin, että sektorit jäävät kiinni keskustasta. Lisää jokaiselle sektorille kokonainen basilikan lehti. Nosta keskustaan nokare yrttitäytettä ja kierrä sen jälkeen ”terälehdet” yksi kerrallaan yrttitäytteen päälle, jolloin taikinasta muodostuu ruusu. Nosta taikinaruusut voidellun rengasvuoan sisälle, jätä ruusujen väliin hiukan kohoamistilaa. Kohota kelmun alla noin 20 minuuttia. Säädä uuni lämpenemään 250 asteeseen. Voitele kohonnut ruusuleipä kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Kun nostat leivän uuniin, laske lämpö heti 200 asteeseen ja paista 25 – 30 minuuttia.
Tee lopusta vaaleasta taikinasta kori. Peitä kulhon/ kakkuvuoan ulkopohja foliolla ja voitele folio voilla. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja leikkaa siitä pitkän sivun suuntaisesti suikaleita. Laita suikaleita vuoan päälle ristikkäin (noin 6-8 suikaletta), painele keskikohta yhtä matalaksi kuin suikaleet. Rupea punomaan taikinasuikaleita vaakasuuntaisesti ristikkäin asetettujen suikaleiden lomaan. Nipistä mahdolliset saumakohdat hyvin yhteen. Koria ei kohoteta, voitele se heti vedellä ja ripottele pintaan reilusti sormisuolaa. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Tee korille reunus ja kahva.
Reunusta varten ota taikinasta kolme nokaretta ja pyörittele ne noin pikkurillin paksuisiksi tangoiksi. Letitä tangot ja asettele letti ympyrän muotoon pellille (piirrä leivinpaperiin malli sillä vuoalla, jonka päälle teit korin). Voitele vedellä, ripottele pinnalle sormisuolaa ja paista heti 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kahvaa varten pyörittele taikinasta kaksi yhtä pitkää, ohutta (n. 3-4mm paksua) säiettä. Taita säikeet keskeltä kahtia (niin, että säikeen vapaat päät osoittavat sinua) ja aseta toinen säie ensimmäisen sisäpuolelle. Tee letitys seuraavien vaiheiden mukaan:
- Nosta kolmas säie vasemmalta ylös
- Vie ensimmäinen säie vasemmalta kaikkien säikeiden yli oikealle
- Laske ylhäällä oleva säie toiseksi keskelle
- Nosta kolmas säie vasemmalta ylös
- Vie ensimmäinen säie vasemmalta kaikkien yli oikealle
- Jatka vaiheita kolmoskohdasta, kunnes pitko on valmis.
Valitse pyöreäpohjainen vuoka, jonka halkaisija on yhtä suuri kuin reunuksen. Nosta kahva foliolla peitetyn, voilla voidellun vuoan päälle ja ohenna päät, työnnä niitä vähän kulhon alle. Voitele vedellä, sirottele päälle sormisuolaa ja paista kohottomatta 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kaulitse ruistaikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Ota levystä muotilla ympyröitä (halkaisija noin 6 cm). Nosta ympyrät minimuffinipellin syvennysten päälle pellin nurjalle puolelle ja muotoile reunoja tarvittaessa, jotta taikinasta muodostuu kuppi. Pyörittele taikinasta ohutta nauhaa. Taita nauha kaksin kerroin ja kierrä päistä vastakkaisiin suuntiin, jolloin muodostuu punos. Sivele ruiskuppien alalaita vedellä ja paina punos kiinni kuppiin. Paista 225 asteessa noin 7 -10 minuuttia.
Valmista yrttisalsa. Laita kirsikkatomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita öljy, limetin mehu, valkosipulimurska, suola, sokeri ja pippuri. Kääntele seos tomaattien joukkoon. Paahda tomaatteja 225 asteessa noin 7 minuuttia, kunnes tomaattien kuori alkaa repeillä ja irrota. Anna jäähtyä ja lisää sen jälkeen hienonnetut yrtit sekä halutessasi mansikkasurvos.
Jäähdytä ruiskupit ja yrttisalsa, annostele salsa kuppeihin.
Kokoa kori. Nosta punottu reunus koripohjan päälle ja painele kiinni cocktailtikuilla. Laita kahvan päihin cocktailtikkuja ja paina kahva kiinni reunukseen. Nosta ruusuleipä korin toiseen laitaan, täytä kori salaatilla, yrteillä, mansikoilla ja ananaskirsikoilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku