Koko Suomi leipoo: Mariamin Laskiaisen poro-brioche

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps6_6349
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan kuudennessa jaksossa taidonnäytteessä leipurit toteuttavat suolaisen laskiaisherkun.

Croissant-taikina

  • 200 g vesi
  • 1 tl suola
  • 20 g sokeri
  • 20 g tuorehiiva
  • ½ kananmuna (vatkaa keltuaisen rakenne rikki ja puolita massa)
  • 370 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 50g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja (kaulintaan)

Kaulintaan

  • 250 g Valio voita
  • Kourallinen basilikan lehtiä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 20 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Pinnalle

  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 1 kananmuna
  • 2 tl vettä

Täyte

  • 300 g kylmäsavuporoa
  • 300 g Valio maustamaton tuorejuusto
  • 20 g piparjuuritahnaa
  • 1dl Valio kuohukermaa
  • 50 g Valio creme fraiche
  • 2 kpl punasipulia
  • 2 rkl sokeria
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • nippu timjami
  • sitruuna
  • mustapippuri
  • valkopippuri
  • suolaa

Lisäksi

  • pakastepuolukkaa
  • hillosokeria
  • timjamia
  • nippu viinisuolaheinää

Valmistusohje

CROISANT-TAIKINA: Kaikkien raaka-aineiden on oltava kylmiä (raaka-aineita voi pitää hetken jääkaapissa tai pakastimessa). Kaulintavoin tulisi olla 20 asteista. Vaivaa koukulla kaulintavoi ja vehnäjauhot nopeasti sekaisin (ei saa lämmetä). Hienonna basilika ja lisää seokseen. Murskaa valkosipulit valkosipulipuristimella ja lisää myös seokseen. Painele rasvaseos litteäksi neliöksi. Valmista taikina. Sekoita kaikki raaka-aineet sekaisin ja vaivaa hyvä sitko. Muotoile taikinasta neliö (isompi kuin rasvaneliö). Aseta rasva vinosti keskelle taikinaneliötä. Nosta taikinan kulmat rasvan päälle. Painele taikina ohuemmaksi. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi (noin 1,5 cm vahvuiseksi) – taittele kolmeen osaan (Puhdista jauhot rasvan päältä). Laita taikina kylmään lepäämään 10 minuutiksi. Toista tämä vielä kaksi kertaa. (Lähde mtv3 Koko Suomi leipoo)

Kaulitse taikina n. 1cm paksuiseksi ja rullaa sitten pötköksi. Leikkaa rullasta n. 3 cm paksuisia kiekkoja ja aseta ne makuulleen leivinpaperille. Kohota leivonnaisia n. 10 minuuttia liinalla peitettynä. Vatkaa pinnalle tulevan kananmunan rakenne rikki ja lisää vesi. Voitele kiekot seoksella ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä. Paista 210 asteessa n. 20 min. Jos uunissa on höyrytoiminto niin pidä sitä alussa n. 5 min. Jäähdytä ennen täyttöä.

TÄYTE: Hienonna persilja ja poro. Sekoita joukkoon tuorejuustot ja creme fraiche sekä piparjuuritahna. Vatkaa kevyesti kuohukerma joukkoon, mutta älä vatkaa liian kovaksi. Maista ja mausta pippureilla ja suolalla tarpeen mukaan. Älä lisää liikaa suolaa, sillä kylmäsavuporo on todella suolaista. Laita massa pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla.

Kuullota punasipuleita miedolla lämmöllä öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää sokeria ja ripaus suolaa. Nosta lämpöä ja ota sipuleihin hieman väriä. Anna jäähtyä.

TÄYTTÖ: Halkaise brioche puoliksi ja pursota täytettä pohjapuolelle niin, että keskellä jää kolo. Täytä kolo sipulilla. Laita jokaiseen briocheen täytteen päälle n. 5 kpl kapriksia ja aseta viinisuolaheinää muutama lehti päälle. Aseta kansi päälle.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!