MAITOLEIPÄKAKKU: Mittaa vesi ja vehnäjauhot kattilaan. Sekoita, kunnes seos on sileää, eikä siinä ole paakkuja. Lisää joukkoon maito. Nosta kattila liedelle ja lämmitä keskiteholla koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Ota kattila liedeltä ja peitä kelmulla niin, että kelmu koskettaa kiisselin pintaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähdyttämistä jääkaapissa tai pakastimessa.
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 astetta). Laita kulhoon maito ja 1 tl sokeria. Lisää kuivahiiva ja sekoita. Odota 10–15 minuuttia, jonka aikana hiiva aktivoituu ja pinta muuttuu puuromaiseksi. Sekoita joukkoon esitaikina, munat, jauhot ja jauhojen lomassa suola. Voit tehdä sekoittamisen aluksi nuolijalla ja siirtyä sitten vaivaamaan kädellä ja yleiskoneella. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 5 minuuttia matalalla teholla. Lisää tämän jälkeen voi
rauhallisesti muutamassa erässä. Jatka vaivaamista noin 5 minuuttia keskinopeudella. Loppua kohden taikina muuttuu kimmoisaksi.
Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa, esimerkiksi (mikroaalto)uunin sisällä, vähintään 10–15 minuuttia, kunnes taikina on alkanut kohota. Kohoamisen jälkeen vaivaa taikinaan sitkoa jauhotetulla pöydällä tai tasolla. Jaa taikina kahteen osaan niin, että suurempi osa on noin kaksi kolmasosaa koko taikinan määrästä ja toinen osuus yksi kolmasosa. Aloita suuremman taikinaosuuden työstäminen. Jaa osuus kahteen yhtä suuren osaan,
muotoile kahdeksi pitkäksi säikeeksi. Letitä taikinasäikeistä pieni pitko (kalan vartalo). Muotoile pienemmästä taikinaosuudesta kalalle kolmion mallinen pyrstö. Nosta muotoillut palat pellille ja kiinnitä varovasti toisiinsa. Anna taikinan kohota vielä leivinliinan alla noin 15–20 minuuttia. Voitele kananmunalla ennen uuniin laittamista. Paista noin 200 asteisessa uunissa 25–35 minuuttia uunista riippuen.
Kuumenna vesi ja suola kiehumispisteeseen. Ota pois liedeltä ja lisää vehnäjauho. Jäähdytä noin 50 asteiseksi ja lisää joukkoon perunajauho. Anna taikinan jäähtyä vielä hetki. Muotoile taikinasta kalalle evä ja silmä. Nosta kalan pinnalle, voitele kananmunalla (käytä samaa kananmunaa, kuin itse pitkon voitelemiseen).
TÄYTE: Kuori sipulit. Hienonna sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Lisää sipulipalat ja suola pieneen kulhoon. Sekoita ja anna seistä noin puolisen tuntia. Kuumenna öljy ja paista sipulit keskilämmöllä kauniin ruskeiksi, noin 10–15 minuuttia. Nosta sipulit talouspaperille, mihin ylimääräinen öljy saa imeytyä. Laita lohi uunipellille, mausta suolalla ja sitruunapippurilla. Paista noin 200 asteessa noin 20min tai kunnes lohi on kypsää, anna jäähtyä. Hienonna valkosipuliruoho ja persilja. Sekoita lohi, tuorejuusto, yrtit ja mausteet.
Vatkaa 25 g hieman pehmennyttä voita sähkövatkaimella, kunnes se on rakenteeltaan ilmavaa. Hienonna valkosipulinkynnet. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet voihin. Jatka sekoittamista, kunnes rakenne on kermaista ja pehmeää. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös desilitran hienonnettuja yrttejä, kuten persiljaa. Muovaa valkosipulivoi pötköksi tuorekelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään.
PITKON VIIMEISTELY: Paahda siemeniä hetki paistinpannulla, anna jäähtyä. Halkaise jäähtynyt pitko veitsellä puoliksi. Laita lohitäyte pursotinpussiin haluamasi tyllan kanssa. Pursota täyte kauniisti kranssin väliin. Voit myös levittää täytteet veitsen avulla, jos sen rakenne on kovin paksua. Lisää väliin myös sipulirouhe. Voitele kranssin pintaa valkosipulivoilla. Koristele lopuksi auringonkukansiemenillä ja persiljalla.