Gnocchit ovat yhtä lempiruokaani, mutta Suomessa niitä on tarjolla aniharvoin. Ymmärrän sen kyllä, koska niiden valmistaminen on käsityötä. Sääli silti, koska Italiassa niitä on tarjolla kaikkialla. Siellä ne tarjoillaan useimmiten keitettyinä, mutta itse pidän niistä enemmän keitettynä ja rapeapintaiseksi paistettuina.
Gnocchit toimivat täysin pastan tapaan ja voit tarjoilla niitä kaikenlaisilla pastakastikkeilla. Kokeile vaikka ragùn kanssa! Perinteisesti ne tehdään perunasta, mutta niitä voi tehdä mistä tahansa juureksesta. Käytä mielikuvitustasi ja voit loihtia palleroisia vaikka mistä. Juustoa, yrttejä, keltuaisia ja jauhoja yhteen ja taikinaksi. Mikä milloinkin maistuu.
Resepti on alku- tai väliruoaksi. Tuplaa se, jos haluat herkutella sitä pääruokana. Osa omasta taikinasta jäi jääkaappiin ja toimi hyvin vielä parin päivän vanhanakin ohjeen mukaan valmistettuna.
Gnocchit saksanpähkinäkastikkeella
neljälle alku- tai väliruoaksi
annos saksanpähkinäkastiketta (kts. alla)
500 g jauhoisia perunoita
250 g vehnäjauhoja
2 keltuaista
80 g parmesaania, raastettuna
ripaus muskottia
suolaa
pippuria
muutama nokare voita paistamiseen
Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä. Nosta ylös, kun ne ovat melkein kypsiä. Kuori ne soseuta perunasurvimella. Sekoita mukaan muut ainesosat (ei voita) ja vaivaa kevyesti taikinaksi. Liika vaivaaminen saa tärkkelyksen muuttumaan liisteriksi. Ota taikinasta osa ja muotoile sormen paksuiseksi tangoksi. Leikkaa tanko sormenpään pituisiksi palasiksi. Laita leikatut gnocchit erilleen leivinpaperille. Kuumenna vettä kiehuvaksi isossa kattilassa. Laita gnoccheja kiehumaan siinä määrin, etteivät ne pääse takertumaan toisiinsa. Kun gnocchit alkvat kellua, nosta ne ylös reikäkauhalla. Anna liian kosteuden haihtua gnocchien päältä.
Kuumenna pannulla pari nokaretta voita ja laita erä gnoccheja paistumaan. Käännä niitä, kun alkavat saada väriä ja ota pois, kun ovat kullankeltaisia kauttaalttaan ja paikoin rapsakan ruskeita. Laita pannulle uudet nokareet voita ja paista loput gnocchit.
Tarjoa saksanpähkinäkastikkeen kera.
Saksanpähkinäkastike
200 g saksanpähkinöitä
50 g pinjansiemeniä
0,5 dl hyvää oliiviöljyä
puolikas valkosipulinkynsi
1 rkl persiljaa
suolaa
pippuria
Aja kaikki ainekset, paitsi oliiviöljy, tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana ja sekoita samalla. Mausta suolalla ja pippurilla.