Voinen salviarisotto limellä
Sitä on tullut tehtyä monenmoista risottoa, mutta taas tuli opittua hiukan uutta. Voinen salviarisotto puhkeaa kukkaan vasta lopuksi, kun voikastike kaadetaan mehevöittämään ruoka ja lisätään limeä leikkaamaan rasvan raskautta ja tuomaan hauskaa sävyä.
Kun kastike on valmis, kannattaa nuuhkaista sitä piiiiitkään hurmaavan tuoksun takia. Mutta varo, se voi aiheuttaa akuuttia matkakuumetta Italiaan.
PS. Tsekkaa myös muut risottoreseptit! Ja hyppää mukaan Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.
VOINEN SALVIARISOTTO LIMELLÄ
4-6 hlölle riippuen, onko alku- tai pääruokaSalvia-voikastike:
250 g voita
kourallinen salvianlehtiä
2 valkosipulinkynttä, kevyesti murskattuna
kourallinen raastettu Grana Padano -juustoa (tai parmesaania)
suolaa
mustapippuriaRisotto:
300 g risottoriisiä
oliiviöljyä
1-1,5 l kasvislientä
1 lime
suolaa
mustapippuria
kourallinen raastettua Grana Padano -juustoa tai parmesaania
Tee ensin kastike. Sulata voi pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Lisää salvia, valkosipuli ja ripaus suolaa ja mustapippuria. Anna kuumeta, kunnes voi alkaa kevyesti vaahdota. Älä anna valkosipulin ja salvian ruskistua.
Lisää juustoraaste ja surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada kastike pieneen kannuun tai vastaavaan ja viilennä se joutuisasti esim. laittamalla kannu kylmällä vedellä ja jäillä täytettyyn kulhoon ja sitten jääkaappiin tai kylmällä kelillä laittamalla kannu parvekkeelle. Kastikkeen täytyy vain jäähtyä, ei jäätyä. Jäähdyttämisen tarkoitus on, ettei ainesosat erotu.
Raasta limen kuori ja purista siitä mehu talteen. Kuumenna kattila keskilämmölle ja lorauta pohjalle hiukan öljyä ja kaada mukaan riisi. Pyörittele riisiä muutama minuutti, jotta siitä irtoaa tärkkelystä. Kaada sekaan kauhallinen kasvislientä, laske lämpöä miedolle ja lisää lientä, kun se alkaa loppua. Toista tätä, kunnes riisi alkaa olla al dente ja risotto on kermaisen mehevää.
Kaada risoton päälle salvia-voikastike ja pyöritä se kunnolla sekaan. Lisää limen kuoriraaste ja mehu sekä loput juustosta asteittain säätäen samalla suolaisuutta ja sitruksisuutta. Maista ja mausta. Tarjoa puuromaisen valuvana ja mehevänä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku