Henkinen väkivalta toimii hienovaraisesti ja epäsuorasti. Se on manipulointia, jonka tavoitteena on saada ihminen epäilemään omaa tulkintaansa ja kokemustaan. Tässä 10 henkisen väkivallan merkkiä!
1. Koet olevasi voimaton
Kumppanisi toiminta tekee olosi pieneksi ja kontrolloiduksi. Hän uhkailee, alistaa ja ivaa. Et kykene kertomaan kellekään, mikä on vialla. Kumppani eristää sinut rakkaistasi eikä anna sinun tavata heitä.
2. Rahojasi kontrolloidaan
Aluksi hän antaa neuvoja rahankäytön suhteen. Sitten tulevat painostus, rajoittaminen ja syyllistäminen. Sinä olet aina se, joka tuhlaa liikaa tai tienaa liian vähän. Kumppanisi ei kysy lupaasi omiin ostoksiinsa, mutta jos sinä toimit samoin, ongelmia on luvassa.
53 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista naisista on kokenut kumppanin tekemää henkistä väkivaltaa. EU:n keskiarvo on 43 prosenttia.
3. Koet syyllisyyttä koko ajan
Kotielämäsi koostuu henkisestä kiristyksestä, mökötyksestä, vihaisuudesta ja muusta manipuloinnista. Koet jatkuvasti, että olet huono ja arvoton. Kumppanisi edistää tätä ajatusta sanoillaan.
4. Sinua kritisoidaan eikä saavutuksistasi iloita
Kun laihdut tai saat ylennyksen, kaikki kannustavat sinua – paitsi se yksi ihminen, jonka kuuluisi olla sinusta kaikkein ylpein. Hänellä on kuitenkin kiire halveerata ja vähätellä sinua. Jos olet jostakin surullinen tai järkyttynyt, kumppaniasi ei kiinnosta, eikä hän tue sinua.
5. Läheisesi huomaavat muutoksen sinussa
Läheisesi huomaavat, ettet vaikuta omalta itseltäsi. Alat selitellä sitä, miksi sinun pitää aina olla tiettyyn aikaan kotona, tai miksi olet vaihtanut tyyliäsi. Et syytä kumppaniasi – hänhän on kertonut sinulle seikkaperäisesti, miten kaikki on sinun syytäsi.
6. Epäilet itseäsi
Sinusta tuntuu, että jokin on vialla, mutta kumppanisi ei auta sinua selvittämään asiaa. Muistat, että jotakin tapahtui tai kumppanisi sanoi jotakin, muta hän kieltää sen viimeiseen asti. Alat epäillä oma mieltäsi.
7. Hän pitää mykkäkoulua
Kun kysyt tai sanot jotakin, kumppani jättää sinut tahallaan huomiotta eikä vastaa mitään. Hän ei vastaa viesteihin tai puheluihin. Jos itse toimisit samoin, seuraukset olisivat karut, koska kumppanisi haluaa aina tietää, missä olet ja kenen kanssa.
8. Hän vitsailee kustannuksellasi, vaikka se satuttaa sinua
Tavallisesti vitsit ovat hauskoja. Kumppanisi vitsailun tavoitteena on kuitenkin vain satuttaa sinua.
Hän mollaa sinua julkisesti, jatkaa saman vitsin heittämistä aina uudelleen ja nakertaa samalla itsetuntoasi. Jos kehtaat loukkaantua, olet "tosikko", joka "ei tajua". Hän saattaa myös loukata sinua hienovaraisesti esimerkiksi sanomalla ”olet kaunis, melkein yhtä kaunis kuin henkilö X”.
9. Kumppanisi ei ole koskaan väärässä
Kumppanisi ei ole koskaan väärässä, ja sinä et ole koskaan oikeassa. Et koskaan saa ymmärrystä tai empatiaa kumppaniltasi. Hän käyttää lauseita kuten "ylireagoit", "ei tilanne ole noin paha" tai "haluat vain huomiota". Valituksesi tai sanomasi asiat ovat aina typeriä ja merkityksettömiä.
Kumppanisi myös lukee ajatuksia ja tietää koko ajan, millainen olet. Hän kertoo, että olet lapsellinen, epäluotettava tai epälooginen, vaikka näille väitteille ei ole mitään todisteita.
Lue myös: Äitini haukkuu minua sukulaisten edessä – onko tämä henkistä väkivaltaa?
10. Jos epäilet tilannetta, saat yllättäen lahjoja
Jos henkistä väkivaltaa käyttävä kumppani huomaa, että alat kyseenalaistaa parisuhdettanne, hän muuttaa taktiikkaa: saat yllättäen kukkia, lahjoja ja sinut viedään yllätyslomalle. Hän huomaa ylittäneensä rajan ja on hetken aikaa hurmaava, kuin suhteenne alussa, jotta saisi sinut hiljaiseksi ja hyväksyväksi. Yhtäkään ongelmaa hän ei kukkapuskiensa ohella ole valmis ratkaisemaan.
Lähteet: Indy100.com, Psychologytoday.com, Swoon.theodysseyonline.com
***
7:39