Mistä tunnistaa psykopaatin parisuhteessa? Thomas Erikson kirjoitti psykopaattien tunnistamisesta teoksen Psykopaatit ympärilläni. Aseenaan psykopaatti käyttää esimerkiksi rakkauspommitusta – katso videolta, miten sen tunnistaa!
Aluksi hän on hurmaava: kehuu, kohtelee kuin kukkaa kämmenellä. Äitisi on ihastuksissaan, samoin siskosi, koko sukusi.
Kun hän on hurmannut heistä jokaisen, muutos alkaa.
Pian tajuat seurustelevasi psykopaatin kanssa – ja pahimmassa tapauksessa naineesi hänet.
Aseenaan psykopaatti käyttää esimerkiksi rakkauspommitusta. Katso jutun alussa olevalta videolta, miten psykopaatin tunnistaa parisuhteessa!
"Psykopaatti on hyvä eristämään ihmisiä"
Auervaaroista ja psykopaattimiehistä on puhuttu jo vuosikymmeniä. Silti moni haksahtaa samaan ansaan aina uudelleen. Miksi?
Thomas Eriksonin mukaan syy on yksinkertainen: olemme sosiaalisia olentoja, emmekä halua olla yksin.
– Voimme pitää yksinolosta, muttemme pidä yksinäisyydestä, hän selittää.
Thomas Erikson kirjoitti psykopaattien tunnistamisesta teoksen Psykopaatit ympärilläni.
– Psykopaatti on hyvä eristämään ihmisiä. Hän eristää sinut ystävistäsi. He alkavat puhua pahaa kumppanistasi, muttet kuuntele, koska kumppani on ainut, mitä sinulla on. Ajattelet: "jäljellä on vain yksi ihminen, en halua jäädä yksin". Jos sinulla on huono itsetunto, koet olosi huonoksi: jos menetät tämän ihmisen, sinulla ei ole mitään, ja mitä sitten teet?
”Eräänä päivänä jättämääsi viestiin ei vastata. Toinen ei soitakaan puhelua totuttuun aikaan. Käsi, joka aina tarttui käteesi, kun lähditte kävelylle, pysyykin taskussa. Ehkä rakkaasi hymyileekin yhtäkkiä toiselle ihmiselle tavalla, joka ei tunnu sinusta ollenkaan mukavalta – ja jos huomautat asiasta, hän kiistää kaiken.”’
Lainaus teoksesta Psykopaatit ympärilläni
Psykopaattia ei voi parantaa eikä muutta
Eriksonin mukaan paha virhe on vetää kaikki johtopäätökset kumppanin aikaisemmasta käyttäytymisestä; alussahan psykopaatti on hurmaava ja ihastuttava, kuin täydellinen mies tai nainen! Psykopaattia ei kuitenkaan voi parantaa eikä muuttaa, eikä hän koskaan muutu helläksi, empaattiseksi kumppaniksi.
Erikson antaisikin psykopaatin lähipiirille karun neuvon: hautaa kostoaikeesi, koska psykopaattia ei voi pelotella, ja hän tietää sinusta joka tapauksessa enemmän kuin sinä hänestä. Anna siis olla, ja lähde.
– Jos kyseessä on pomosi, ota loparit. Et voi asialle mitään. Jos kyseessä on kumppanisi, lähde pois. Muuta toiseen kaupunkiin. Jos teillä on lapsia, sinulla on ongelma. Tilanne on kinkkinen, enkä kadehdi sinua, hän sanoo.
– Hanki apua. Hanki hyvä asianajaja, hyvä terapeutti. Et luultavasti voi ratkaista tätä itse, ellet ole todella kova. Jos olet langennut psykopaatin käsiin, sinulle on jo tapahtunut jotakin. Olet jo muuttanut käytöstäsi tai hän yrittää muuttaa persoonallisuuttasi. Voit olla jo niin maassa, ettet pääse enää ylös.
Pitäisikö psykopaattia käsitellä kylmästi?
Kirjansa julkaistuaan Erikson itsekin saa viestejä ihmisiltä, joiden kumppani on paljastunut psykopaatiksi. Viesteissään ihmiset anovat apua.
– On kamalaa kuulla näitä tarinoita, ja ymmärtää, ettei voi tehdä mitään.
Pitäisikö psykopaattia käsitellä kylmästi – kuin itsekin olisi tunteeton? Erikson jää pohtimaan, ja vastaa lopulta kieltävästi.
"Kun olet huomannut, mitä psykopaatti tai manipuloija on tekemässä, toimi reippaasti ja ennen kaikkea heti. Psykologisen vallankäytön ja perheväkivallan kanssa pitäisi toimia samalla tavalla: lähde ensimmäisen iskun jälkeen."
Lainaus teoksesta Psykopaatit ympärilläni
– Tunteet, se, että tuntee katumusta tai empatiaa, on normaalia toimintaa ihmiselle. Ole tietoinen, ja opi omat heikot kohtasi, koska psykopaatti etsii niitä. Hän etsii heikkouksiasi. Suojele itseäsi.
Psykopaatin toimintatapoja – varo näitä!
- Negatiivinen vahvistaminen: hän lakkaa tekemästä jotakin ikävää, jos sinä teet jotakin, mistä hän pitää. Sinä tietenkin luovutat, jotta vältät hänen käyttäytymisensä negatiiviset seuraukset.
- Sumuverhot: jos epäilet häntä pettämisestä, hän vaihtaa puheenaihetta ja alkaa paasata esimerkiksi siitä, että olet niin epäluotetava, nytkin olet urkkinut hänen kännykkäänsä.
- Tunteiden kääntäminen: hän kääntää omat tunteesi takaisin sinuun. Psykopaatti luultavasti tietää jo, mistä persoonallisuutesi piirteistä et ole ylpeä. Jos ajaudutte riitaan, hän heittää häpeäsi silmillesi: ”Katso! Minähän sanoin, nyt sinä taas huudat, olet aina vihainen!”
- Kolmiodraama: hän kehuu ja ylistää sinua, mutta lopettaa yllättäen. Jos otat asian esiin, hän alkaa puhua jostakusta muusta ylistäen. Luultavasti epävarmuutesi ottaa vallan ja sinä yrität epätoivoisesti miellyttää kumppaniasi, jotta saisit häneltä taas huomiota ja kehuja.
- Kaasuvalotekniikka: Psykopaatti sanoo maanantaina A ja tiistaina B. Kun asia tulee keskiviikkona puheeksi, hän väittää, ettei missään vaiheessa ole sanonut A eikä B. Kenties hän on luvannut viedä sinut syömään ihanaan ravintolaan. Ravintolassa hän ei tee elettäkään maksaakseen, ja kun kyseenalaistat tilanteen, hän väittää, ettei luvannutkaan maksaa – "sinä vain muistat väärin, olet varmaan käsittänyt jotakin väärin, kuten aina…”
- Rikkumaton hiljaisuus: psykopaatti ei vastaa kysymyksiisi. Hän toimii kuin sinua ei olisi olemassakaan. Yrität kommunikoida, muttet onnistu. Pian sinut on ajettu epätoivon partaalle: tekisit taas mitä vain, jos hän vain leppyisi.
Osittainen lähde: Thomas Erikson: Psykopaatit ympärilläni, kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi (Atena)
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.